Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DE KEUZE VAN DIRK GUNTHER MOHR
DIRK GUNTHER MOHR (c) DIRK GUNTHER MOHR
De keuze van

DE KEUZE VAN DIRK GUNTHER MOHR 

Voor onze “De Keuze van” rubriek gaan we vandaag eens even de grens over, naar Nederland. Voor een bezoek aan Nederlands acteur Dirk Gunther Mohr. Geboren in Den Haag, in 1981, het was heel vroeg duidelijk voor zijn omgeving dat zijn liefde én toekomst op het scherm te zoeken zou zijn. Dromend van rollen aan de zijde van zijn filmhelden, speelde hij als kind al filmscènes na en begon met het schrijven van zijn filmscripts. Sommige dromen gaan over en sommige komen uit en als het aankomt op de acteerdroom van Dirk, die is duidelijk aan het uitkomen:

Startend met rollen in kortfilms in 2012, het jaar erop was het al een tijd voor het eerste optreden in een miniserie en daarna zou het snel gaan. Acterend en schrijvend begon zijn palmares langzaam maar zeker aan te dikken en lonkte het buitenland ook af en toe eens. Zoals voor het eerst voor een bijrolletje in het Duitse Das Tagebuch der Anne Frank (2016).

Het acteerlandschap van ons Belgenlandje deed hij ook al eens aan: voor gastrolletje in de bekende VTM-reeks De zonen van Van As. Maar ondertussen zette hij ook zijn schouders en acteertalent in voor een hoofdrol in de met awards bekroonde shortfilm serie Capo di Famiglia (in zijn geheel te bekijken op de YouTube-pagina van Dirk). In dit drieluik vertolkt hij namelijk de gezellige familieman en genadeloze maffiabaas Vincent la Rosa. Het leverde hem persoonlijk meerdere prijzen voor beste acteur op, onder andere door de Paris Cinema Awards.

En dat het spelen van de slechterik hem zeker niet slecht afgaat, heeft hij natuurlijk ook vorig jaar nog eens bewezen met zijn rol als de SS-er Martin Schoonma in het oorlogsdrama Grenzeloos Verraad. Een rol die er trouwens aan bijdroeg dat hij de award voor Dutch Accomplished Filmmaker of the Year op het International Film Festival The Hague (IFFH). Maar natuurlijk een bijkomende kroon op zijn contributies aan films, kortfilms en televisieseries met 61 acteerkredieten, 9 producervermeldingen en 6 schrijverstitels is zijn nieuwe job als Executive Producer van het IFFH.  

Dit zijn de 5 filmkeuzes van Dirk:

THE GODFATHER I & II ( 1974 & 1975 – Francis Ford Coppola)

Voor mij de belangrijkste films die ooit zijn gemaakt. Niet alleen vanwege het verhaal, de geweldige acteurs, waarvan een paar grote voorbeelden voor mij zijn als acteur, maar ook vanwege de manier van filmmaken en een verhaal verfilmen dat ervoor heeft gezorgd dat er anders naar film werd gekeken en veel filmmakers heeft geïnspireerd.


SCHINDLER’S LIST (1993 – Steven Spielberg)

Een film die je moet hebben gezien. Tijdens je opvoeding en om te zien wat voor gruwelijkheden zich hebben voorgedaan tijdens de jaren 40 in de 20e eeuw. Een emotionele boodschap van Steven Spielberg die het verhaal van Oskar Schindler en de Tweede Wereldoorlog fantastisch heeft neergezet met topacteurs, geweldige cinematografie en prachtige muziek.


ROCKY (1976 – John G. Avildsen)

De eerste film uit een serie over een bokser uit Philadelphia die zich als underdog door het leven sleurt en uit het niets de kans van zijn leven krijgt en die hij ook pakt. Een film die veel mensen inspireert om vol voor hun dromen te gaan en alles uit het leven te halen wat erin zit. Sylvester Stallone is Rocky. Niet alleen in de film maar het verhaal van Stallone achter de schermen van de film geeft aan dat de rol op zijn lijf was geschreven.


BATMAN (1989 Tim Burton)

Als kind was ik al een enorme fan van Batman en keek ik naar de serie met Adam West. Tim Burton heeft Batman het gezicht van The Dark Knight gegeven (Die later werd gemaakt door Christopher Nolan en de beste Batman ooit Christian Bale) en liet zien wie Batman echt was. Jack Nicholson speelde een geweldige Joker en deze film zorgde ervoor dat de superheldenfilms beroemder werden.


LA VITA E BELLA (1997 – Roberto Benigni)

De Tweede Wereldoorlog is een onderwerp dat in mijn familie en daardoor ook in mijn leven een belangrijke rol speelt. Films over deze periode zoals Der Untergang (2004), The Pianist (2002), Soldaat van Oranje (1977) en Zwartboek (2006) blijven mij ook interesseren. La Vita e Bella is een prachtige film met een combinatie van comedy en drama en ook in deze film de geweldige cinematografie. Een emotionele harmonie.

Related posts