Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SHE CAME TO ME
PETER DINKLAGE en ANNE HATHAWAY in SHE CAME TO ME (c) Belga Films
Bioscoop

SHE CAME TO ME 

Rebecca Miller is geen doordeweekse mus. Ze is namelijk de dochter van cultauteur en scenarist Arthur Miller (onder meer de ex van Marilyn Monroe, auteur van The Misfits, Death of a Salesman en Pulitzer-prijs-houder) en de vermaarde Oostenrijkse Magnum-fotografe Inge Morath.

Bovendien is Rebecca (sedert 1996) gehuwd met superster Daniel Day-Lewis, een van de weinige acteurs die drie Oscars in zijn bezit heeft. Naast actrice, producente en scenariste, heeft Miller als regisseuse, een portfolio vol intelligente en bekroonde films zoals onder meer The Ballad of Jack and Rose, The Private Lives of Pippa Lee en Maggie’s Plan. Oké, ze heeft (nog) geen Oscar gewonnen zoals haar befaamde levenspartner, maar wel al de John Cassavetes Award, de juryprijs van het Sundance Film Festival voor Personal Velocity: Three Portraits en de Filmmakers Trofee voor Angela, naast nog tal van andere prestigieuze erkenningen.

Peter Dinklage in She Came to Me
PETER DINKLAGE in SHE CAME TO ME (c) Belga Films

Met haar laatste hersenspinsel She Came to Me, treedt ze op het eerste gezicht uit haar artistieke comfortzone met een simpele romcom, maar blijkbaar is eenvoudig uit de hoek komen, niet makkelijk voor intelligentsia want na een half uur besef je als kijker dat de film toch ietsje complexer is dan het verhaal laat vermoeden. Of had je iets anders verwacht van la Miller die tenslotte een reeks diploma’s aan haar huiskamermuur heeft hangen, in een vorig leven een gevierd schilder en beeldhouwer was op Yale die exposeerde in verschillende galerieën om vervolgens naam te maken in het theater, als romancier en uiteindelijk als documentaire- en filmmaker.

Het verhaal van She Came to Me begint op het moment dat de gevierde componist Steven Lauddem sinds de première van zijn veelgeprezen nieuwste opera, last heeft van een creatieve blokkade. Hoewel deadlines snel naderen en geldgeile opdrachtgevers in z’n nek zuchten, kan hij niet langer zijn hart en ziel in zijn werk leggen. Op aandringen van zijn echtgenote maakt hij op een koude winterdag een wandeling met zijn hond door de straten van Brooklyn om een frisse neus te halen en misschien wat inspiratie op te doen. Hij belandt uiteindelijk in een bar waar hij de intrigerende en knappe sleepbootkapitein Katrina, ontmoet. Na een kort aftastend gesprek, blijkt Katerina ook een dwangmatige romanticus te zijn. Enkele minuten later ligt het duo te rampetampen in de ‘kooi’ zoals bootmensen hun bed noemen. Zal de inspiratieloze kunstenaar na zijn seksueel avontuur opnieuw creatief aan het werk kunnen? Voelt de hitsige deerne die opgroeide met rozenwater, zich niet te veel aangetrokken door de maestro in tijdelijke rustpauze? En zullen deze twee ‘misfits’ het misschien wel met elkaar kunnen vinden?

Marisa Tomei in She Came to Me
MARISA TOMEI in SHE CAME TO ME (c) Belga Films

She Came to Me is een luchtige, absurd-humoristische en onderhoudende romantische komedie met een inventief laagje, waarin Rebecca Miller in haar gekende vaardige stijl en vlotte regie, merkbare empathie toont voor de kleine gebreken van de menselijke natuur. In haar zesde speelfilm roept Miller veel van hedendaagse, herkenbare en humane problemen op, terwijl ze er tevens zachtjes ‘tussen de regels’ de draak mee steekt. Het is dus beslist kwaliteitsamusement dat ondanks de niet al te realistische personages, sterk wordt ondersteund door de meesterlijke vertolkingen van een niet direct herkenbare Marisa Tomei (My Cousin Vinny, What Women Want, The Wrestler) en een door het lint gaande Anne Hathaway (The Devil Wears Prada, Les Misérables, Interstellar). De twee topactrices zetten een merkwaardige en genietbare larger-than-life performance neer.

Maar het is vooral Peter Dinklage, de man met zijn opmerkelijke fysieke verschijning die doorbrak als Tyrian Lannister – gedurende 67 episodes gespreid over 9 jaar, nota bene – in The Game of Trones, die de lakens als het muzikale genie met de (psychische) blues, naar zich toetrekt. Desondanks deze kwaliteiten en een verhaal dat zich etaleert als een pentimento, blijf je als kijker toch nog wat op je honger omdat de background van de personages en hun onderlinge relaties, te weinig zijn uitgewerkt, de liefdeshistorie tussen de jongeren te sprookjesachtig overkomt en je voortdurend hoopt op een dramatische aha-erlebnis-twist, die er maar niet komt. Potentieel heeft She Came to Me alles in huis om een cult-komedie te kunnen zijn, maar het lijkt of Miller haar gewaardeerde knack en gekende lepe artisticiteit, wat heeft verleerd.


Genre: komedie, drama, romantiek
Jaar: 2023
Regisseur: Rebecca Miller
Cast: Peter Dinklage, Anne Hathaway, Marisa Tomei, Evan Ellison, Harlow Jane
Land:  USA
Speelduur : 102 minuten

Related posts