Subscribe Now
Trending News

Blog Post

INFERNAL AFFAIRS III
INFERNAL AFFAIRS III (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

INFERNAL AFFAIRS III 

Het derde deel in de Infernal Affairs-trilogie situeert zich voor een stuk tussen het eerste en het tweede deel en speelt zich ook af na de gebeurtenissen van het eerste hoofdstuk. Er wordt dus wel veel geswitcht in Infernal Affairs III tussen die twee periodes waarin ook weer Andy Lau (inspecteur Lau) en Tony Leung (undercoveragent Yan) in beeld komen. 

INFERNAL AFFAIRS III
INFERNAL AFFAIRS III (c) The Movie Database (TMDB)

Inspecteur Lau wil nu echt op het rechte pad blijven (en in zijn hoofd is hij daarvan alvast overtuigd), maar leeft met de continue stress dat anderen van zijn bestaan zouden afweten. Ondertussen wordt het onderzoek afgerond naar de dood van undercoveragent Yan (Tony Leung) waaruit blijkt dat hem niets verweten kan worden. En zo kan hij terug naar zijn oude job bij interne zaken. Daar komt hij in aanraking met inspecteur Yeung van Security Wing. Een nieuwe dienst waar weinig over geweten is. Komt die dienst door de overdracht naar China of heeft deze dienst een andere bestaansreden?  Zou hij iets te maken hebben met zelfmoorden van agenten die nadien mollen bleken te zijn van Sam? Het duurt niet lang of inspecteur Lau geraakt geobsedeerd door Yeung en begint hem maniakaal te volgen en te bespioneren. 

INFERNAL AFFAIRS III
INFERNAL AFFAIRS III (c) The Movie Database (TMDB)

Zo vormt dit laatste luik een soort spiegelbeeld van de mentale pijn van undercoveragent Yan (Tony Leung). Al gaat men ook dieper in op de verschillende sessies die agent Yan bij zijn psychiater Dr. Lee Sum Yee (Kelly Chen) had, ofschoon dit stuk wat de vaart en de spanning eruit haalt. De balans tussen thriller en psychologisch drama zit hier voor ons niet zo verfijnd als in Infernal Affairs.  

Infernal Affairs III mag dan misschien het minste van de drie delen zijn, toch zit hier een achtervolging in die kan tippen aan die geniale sequenties in het eerste deel. Hier is het iets met een rokende brievenbus. De klasse qua regie en montage komt niet alleen in deze sequentie weer naar bovendrijven, maar ook in een kortere dialoogscène waarbij twee hoofdrollen elkaar voor de eerste keer ontmoeten. Onmiddellijk weten zij in een paar seconden een ongemakkelijke spanning te creëren en zo die relatie tussen die twee karakters onder hoogspanning te zetten. 

Ook de maffia merkt dat de tijden veranderd zijn, want Sam krijgt te maken met “mainlanders” die zich ook komen moeien met de criminele activiteiten in Hong Kong. Zo gaat hij een samenwerking aan met een zekere Shadow Shen Chen. Niets lijkt wat het is. Een ander spijtig element in dit derde deel is dat Sam (Eric Tsang) veel minder in beeld komt. Een iconische crimineel waar je als kijker zeker sympathie voor zal/kan hebben en weergaloos in beeld gezet wordt door de charismatische Eric Tsang. Al zijn er zeker een aantal  tekortkomingen, toch vormt dit derde deel een mooi en geslaagd sluitstuk van dit fascinerend, spannend en intrigerend drieluik. 


Genre: misdaad, politiefilm, psychologisch drama
Jaar: 2003
Regisseur: Andrew Lau, Alan Mak
Cast: Andy Lau, Tony Leung, Anthony Wong, Eric Tsang, Kelly Chen
Land: Hong Kong
Speelduur: 118 minuten

Related posts