Subscribe Now
Trending News

Blog Post

De Legende van Familie Vos
DE LEGENDE VAN FAMILIE VOS (c) Just Entertainment
Bioscoop

De Legende van Familie Vos 

De Expeditie van Familie Vos verscheen een aantal jaren terug -in volle coronapandemie- bij onze nederburen. De familiefilm werd voornamelijk opgenomen in de Efteling. Ondanks de magische setting was het geen succesvolle onderneming. Daarnaast waren de recensies eerder lauw te noemen. Dat het vervolg, De Legende van Familie Vos, het licht zag kunnen we dus een klein mirakel noemen. Wonder boven wonder verschijnt hij deze week ook in onze Vlaamse zalen. Dit is volgens ons nog niet eens het grootste mysterie.

Wij begrijpen er namelijk geen snars van waarom de film heet zoals ze heet. Er is helemaal geen legende van -of rond- de familie Vos. Meer nog: de familie is bijna nergens te bespeuren. De weinige karakters die hun terugkeer maakten werden grotendeels gedegradeerd tot nevenpersonages.

Voor ons heeft dit wel één groot voordeel. Je hoeft helemaal geen voorkennis te hebben om het simpele plot van De Legende van Familie Vos te kunnen volgen. Dat is dan ook zo kinderlijk dat zelfs de term “familiefilm” een overdadige beschrijving is. Het is ook te zien aan de humor in de film die vaak niet verder gaat dan ongemakkelijke smoelentrekkerij en klakkeloze onzin. Toch zouden we liegen mochten wij ontkennen dat er af en toe een grijns verscheen wanneer het hoofdpersonage Jamie (Imani Ristie) opnieuw iemand voor aap zette.

De Legende van Familie Vos
DE LEGENDE VAN FAMILIE VOS (c) Just Entertainment

Waar deze prent wel charme uit kan halen is zijn setting. De Efteling is één van de meest magische pretparken in Europa en dat vertaalt ook naar het scherm. Toegegeven: het lijkt soms wel een beetje op een veredelde reclamespot, maar werken doet het wel.

Voor ouders van jonge kinderen moeten we wel vermelden dat de film handelt over spoken die verschijnen in het pretpark, maar eng wordt het nooit. De aanpak van het onderwerp doet denken aan een kruising tussen Blinker, Mega Mindy en Ghost Rockers.

En dit is waarschijnlijk de beste vergelijking die we kunnen maken: De Legende van Familie Vos voelt precies aan als een Nederlandse Studio 100 productie. Voor volwassenen is het allemaal net iets te flauw, maar voor kleine pretparkfanaatjes rond de leeftijd van zes tot acht jaar is dit een onschuldige keuze tijdens de krokusvakantie. Het gezaag om het echte pretpark te bezoeken zal je er als ouder natuurlijk wel moeten bijnemen.


Genre: Avontuur, familie
Jaar: 2024
Regisseur: Bob Wilbers
Cast: Levi Otti, Imani Ristie, Manouska Zeegelaar Breeveld
Land: Nederland
Speelduur: 85 minuten

Related posts