Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BURN AFTER READING
BRAD PITT in BURN AFTER READING (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BURN AFTER READING 

De Coen-broers maken of misdaadparels of geschifte komedies. Met Burn After Reading slagen ze erin om de twee genres tot één schitterend geheel te mengen. Wie onder de indruk was van onder meer No Country For Old Men en zijn verwenningfactor ietsje kan terugschroeven, zal gegarandeerd na het bekijken van Burn After Reading een glimlach van het ene tot het andere oor op het gezicht hebben.

JOHN MALKOVICH in BURN AFTER READING
JOHN MALKOVICH in BURN AFTER READING (c) The Movie Database (TMDB)

Ozzie Cox (John Malkovich) is een hooggeplaatste analist bij de CIA die op een dag mag opkrassen vanwege zijn drankprobleem. Uit wraak en om zijn nuchtere eega Katie (Tilda Swinton) niet te ontmoedigen, brandt hij zijn memoires op een cd. Dit schijfje komt toevallig in de handen van Chad (Brad Pitt) en Linda (Francis McDormand), twee losers die werken in een gymzaal. Om persoonlijke redenen persen ze – tegen beter weten in – Cox af. 

De ex-CIA-agent laat zich niet doen en drijft het begerende duo tot wanhoopsdaden. Zo breekt Chad in bij Cox maar botst er in de slaapkamer op Harry (George Clooney), een geobsedeerde federale agent die met Katie een verhouding heeft. Wat volgt tart ieders verbazing.

Burn After Reading is een slimme en vakkundige mengeling van een stedelijke screwball komedie, spionverhaal, actualiteitskritiek en een loepzuiver Amerikaans verhoudingsdrama. Het sarcasme spettert van het scherm. De timing is perfect, de muziek is dreigend, de fotografie levert donkere narratief functionele herfstbeelden op en het scenario dat vol laconieke punchlines steekt, is een beetje mager maar wel uitermate leuk en een kolfje voor verknochte puzzelaars. 

BURN AFTER READING
BURN AFTER READING (c) The Movie Database (TMDB)

Het acteerwerk is subliem. Alle steracteurs doorprikken met brio hun eigen imago. John Malkovich schopt zijn intellectuele gereserveerdheid voorgoed naar de vergetelheid. Tilda Swinton acteert als een mega-frigo en Francis McDormand overtreft moeiteloos haar Fargo-personage. George Clooney steelt de show als paranoïde womanizer met baard én Brad Pitt zet als nichterige kluns zijn eerste gedenkwaardige grappige anti-macho rol neer. 

Burn After Reading is een feelgoodkomedie zoals enkel de hoogbegaafde filmbroeders Coen die kunnen draaien. Waarvoor dank.


Genre: komedie, misdaad
Jaar: 2008
Regisseur: Ethan Coen, Joel Coen 
Cast: Frances McDormand, George Clooney, John Malkovich, Tilda Swinton, Brad Pitt,  Richard Jenkins, J.K. Simmons 
Land:  USA
Speelduur: 96 minuten

Related posts