Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FARGO
FRANCES MCDORMAND in FARGO (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FARGO 


Fargo, van de fenomenale gebroeders Coen, is een zwart komische misdaadfilm waar het expliciete geweld en de komische scènes elkaar afwisselen in dit zogezegd waargebeurd verhaal dat zich afspeelt op de besneeuwde vlaktes in Minnesota.

Een zich in nesten gewerkte autoverkoper denkt, door een kidnapping te ensceneren en het losgeld voor zichzelf te houden, zich zo uit zijn benarde situatie te kunnen redden. Maar niks lijkt te gaan volgens het plan waardoor de situatie binnen de kortste keren volledig uit de hand loopt. Zowel bij de autoverkoper als bij de criminelen waarmee hij in zee is gegaan wordt het vuur aan de schenen gelegd door een politieagente die haar tanden in de zaak zet en niet van plan is om vlug op te geven.

WILLIAM H MACY
WILLIAM H MACY in FARGO (c) The Movie Database (TMDB)


In de hoofdrollen zien we niemand minder dan William H. Macy als de wat sullige autoverkoper Mr. Lundegaard en de met een Oscar bekroonde acteerprestatie van Frances McDormand als de politieagente Marge Gunderson. De criminelen van dienst worden vertolkt door een schitterende Steve Buscemi en Peter Stormare. De één denk de touwtjes in handen te hebben en de andere heeft een groot aandeel in het uit de hand lopen van de opdracht door zijn gewelddadige aard.

Steve Buscemi, één van de meest onderschatte Hollywood-acteurs, en daarmee geven we misschien iets van de film weg maar dit wilden we wel vermelden, gaat terug het hoekje om. Hij lijkt zowaar een patent te hebben om personages te vertolken die het loodje leggen. Noem maar eens vijf films of zo waar hij niet ten onder gaat, en je zal een tijdje bezig zijn.

STEVE BUSCEMI
STEVE BUSCEMI in FARGO (c) The Movie Database (TMDB)


Steeds bij het terugdenken aan Fargo schieten ons direct enkele scènes voor de ogen die voor altijd op het netvlies zullen gebrand staan. Ook de scherp geschreven dialogen en de grappige of bevreemdende randfiguren die in het verhaal van de gebroeders Coen voorbij komen, waar ze ook nog eens met een Oscar voor bekroond werden, maken van deze film een onvergetelijke filmervaring.

Roger Deakins, al ontelbare keren genomineerd en maar recent bekroond voor zijn werk ( Bladerunner 2049 en 1917), staat in voor de fotografie. Samen met de prachtige soundtrack die doet denken aan een Italiaanse gangsterfilm en het onmiskenbare Minnesota-accent die de protagonisten werd aangeleerd maken deze misdaadkomedie af.

Meer dan vijfentwintig jaar na datum, zevenentwintig om correct te zijn, blijft Fargo overeind en is hij zelfs aan te raden als eerste film om het werk van de Coen Brothers te ontdekken.


GENRE: komedie, misdaad
JAAR: 1996
REGISSEUR: Joel Coen, Ethan Coen
CAST: Frances McDormand, Steve Buscemi, William H. Macy, Peter Stormare, Harve Presnell
LAND: USA

Related posts