Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FERRARI
FERRARI (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

FERRARI 

De laatste film van maestro Michael Mann, de vaak bekritiseerde Blackhat die vorig jaar dankzij Arrow Video eindelijk zijn director’s cut kreeg, dateert al weer van zo’n 8 jaar geleden. De ondertussen 81-jarige cineast is tegenwoordig echter actiever dan ooit. Op serievlak toverde hij een paar jaar geleden nog het overheerlijke en uiterst spannende Tokyo Vice uit zijn mouw. Ook op filmvlak lijkt hij op zijn oude dag niet te stoppen. Vlak na de release van Ferrari liet Mann optekenen dat hij zich volop aan het voorbereiden is op de sequel van Heat die ondertussen reeds in romanvorm – eveneens van Mann – beschikbaar is.

FERRARI
FERRARI (c) The Movie Database (TMDB)

Net zoals Blackhat zorgt ook Ferrari weer voor de nodige dualiteit bij de filmfans. Toen tijdens een Q&A een net iets te moedige fan het aandurfde om aan hoofdrolspeler Adam Driver te vragen of de acteur ook vond dat de carcrashes er niet iets te cheesy uitzagen kreeg de arme kerel een gezellige fuck you als antwoord. Gelukkig liet de fan het daar bij en ging hij niet dieper in op de tonnen schmink die nodig waren om Driver er een pak ouder te laten uitzien. Maar om maar meteen de kant van Adam Driver te kiezen: Ferrari is zeker geen Michael Mann grand cru, maar Mann’s afvalbak is wel nog altijd honderd keer interessanter – en beter – dan pakweg de juwelendoos van Guy Ritchie.

Ferrari is gebaseerd op Enzo Ferrari: The Man, the Cars, the Races, the Machine van autosportjournalist Brock Yates. De excentrieke Italiaan maakte wel de mooiste auto’s ooit – die in de jaren 80 overigens prachtig geëtaleerd werden door Mann in Miami Vice  – maar hij moest in zijn persoonlijk leven ook heel wat zware trauma’s met zich meedragen. Naast oorverdovend motorgeronk en piepende banden is er dus eveneens heel wat drama te bespeuren in Ferrari’s levensverhaal dat voor Jan Modaal onbekend terrein is. Wat precies lees je maar na op de Wikipedia-pagina, of nog beter is om het te ontdekken in de bioscoop want Michael Mann is nog altijd een cineast die gelooft dat film en een groot wit doek onafscheidelijke vrienden zijn. Iets wat je maar al te goed ziet in Ferrari.

De verfilming van Ferrari’s turbulente carrière is een droom waar Michael Mann al meer dan 25 jaar mee rondliep. Keer op keer wendde hij het aanbod van geïnteresseerde studio’s af omdat hij vond dat een project als dit enkel en alleen maar kon gemaakt worden mits er een gigantisch budget op tafel lag. Ook het spelen van Enzo Ferrari bleek een probleem. De eerste optie was Christian Bale, maar die ging niet akkoord met de gewichtseisen die men stelde voor de rol. Wat later was er sprake van Hugh Jackman, maar ook die haakte af en uiteindelijk werd het Adam Driver. Toegegeven, het is een vreemde keuze om van een jonge kerel met make-up een oudere vent te maken, maar over Driver’s vertolking valt – zoals altijd – niets op aan te merken. 

Ferrari
FERRARI (c) The Movie Database (TMDB)

De film begint in de zomer van 1957. Enzo zit in zak en as wegens zijn verdriet om zijn omgekomen zoon Dino. Bij zijn vrouw Laura (Penélope Cruz) moet hij zeker en vast geen steun of troost zoeken, want die weet al geruime tijd dat hij liever de lakens deelt met zijn minnares Lina (Shailene Woodley) met wie hij een onwettige zoon heeft. Lina maakt het Enzo ook niet gemakkelijker, ze staat er immers op dat hij het kind erkent. Kortom, Enzo heeft naast het maken van pijlsnelle wagens nog heel wat meer problemen aan zijn hoofd.

Ferrari
FERRARI (c) The Searchers

Gelukkig zijn de relationele problemen gedecimeerd tot de achtergrond en primeert uiteindelijk het autoracen, een niet onbelangrijk aspect met een man als Mann achter de camera die op dat soort scènes (nog altijd) een geniaal patent heeft.

Of Ferrari door de jaren heen als een grote Michael Mann-film zal beschouwd worden is en blijft een moeilijke kwestie. Er is geen enkele cinefiel die naast de meesterlijke hand van Mann kan kijken, laat staan negeren. Een verademing in tijden waarin cinema meermaals kreunt onder bloedarmoede, anderzijds weet diezelfde cinefiel ook maar al te goed dat hier heel wat beter in had gezeten. Aan het verhaal noch aan de vertolkingen, en nog minder aan de cameravoering, ligt het in ieder geval niet. Waarschijnlijk is Michael Mann het slachtoffer van zijn eigen hoge standaarden waardoor een term als “oerdegelijke film” voor hem net dat trapje te laag is. Laat je echter niets wijsmaken door zeurkousen. Geef hun lik op stuk zoals Driver dat doet en geniet vooral van deze release.

Ferrari is door Remain in Light uitgebracht UHD + Blu-ray, Blu-ray en dvd.

Genre: biografie, sport
Jaar: 2023
Regisseur: Michael Mann
Cast: Adam Driver, Penélope Cruz, Shailene Woodley, Sarah Gadon, Gabriel Leone, Jack O’Connell, Patrick Dempsey, Michele Savoia Carlo Chiti
Land: USA
Speelduur: 124 minuten

Related posts