Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BOB MARLEY: ONE LOVE
BOB MARLEY: ONE LOVE (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

BOB MARLEY: ONE LOVE 

De nieuwe biopic Bob Marley: One Love belooft de kijker facetten die je nooit eerder zag van de beroemdste reggae-zanger aller tijden. Wij ontdekten evenwel niets dat we niet eerder in de ultieme documentaire Marley zagen. 

BOB MARLEY: ONE LOVE
BOB MARLEY: ONE LOVE (c) The Movie Database (TMDB)

Dat een wonderlijk figuur als Bob Marley opnieuw in de schijnwerpers staat, kunnen we alleen maar toejuichen. Anno 2024 heeft planeet Aarde meer dan ooit nood aan een dergelijk charismatisch persoon die de ambitie heeft om de wereld te veranderen door mensen te verenigen. Meer dan een decennium na de perfectie strelende documentaire Marley van Kevin Macdonald (The Last King of Scotland) krijgt een nieuwe generatie kijkers inzage in het leven, het werk en de ontzettende relevantie van Bob Marley.

Regisseur Reinaldo Marcus Green pretendeert echter iets af te leveren dat minder uniek is dan hij zelf laat uitschijnen. Voor deze fictiefilm kreeg Green meer dan zomaar de goedkeuring van de erfgenamen van de reggae-gigant, zoon Ziggy Marley fungeerde zelf als producer naast onder andere ook weduwe Rita Marley en dochter Cedella.

BOB MARLEY: ONE LOVE
BOB MARLEY: ONE LOVE (c) The Movie Database (TMDB)

De film start pas in 1976 na een verschrikkelijke gebeurtenis waardoor Bob Marley besluit om naar Londen te verhuizen. Ofschoon Marley dan al de 30 voorbij is, trachten de makers door talloze flashbacks een zo volledig mogelijk beeld van mens en artiest te geven. Deze sprongen in de tijd zijn in de eerste plaats visueel verbluffend, maar te kort om voldoende meerwaarde te bieden. Een fijne blik op hoe het album Exodus tot stand komt, biedt Bob Marley: One Love wel. De politieke troubles in Jamaica en hoe de muziek eigenlijk maar een vehikel was om een veel grotere boodschap wereldwijd te laten doordringen, weet de film ook goed te vatten.

De chemie tussen Kingsley Ben-Adir als Bob en Lashana Lynch als Rita zorgt voor de krachtigste scènes. Ben-Adirs (One Night in Miami, Barbie, Peaky Blinders) vertolking mist helaas net als de hele film de immense bezieling die Bob Marley kenmerkte. Zo blijft de documentaire Marley een grotere aanrader, mede omdat de mix van muziekfragmenten en het dagelijkse leven van Bob Marley minder uit de verf komt in de nieuwe prent. Desalniettemin blijft een half geslaagde film over Bob Marley blijkbaar boeien, ook al is het misschien mede dankzij de release op Valentijnsdag dat Bob Marley: One Love de beste opening ooit voor een muziekfilm kreeg. Jah bless!


Genre: biopic, muziek
Jaar: 2024
Regie: Reinaldo Marcus Green
Cast: Kingsley Ben-Adir, Lashana Lynch, James Norton, Tosin Cole, Umi Myers, Anthony Welsh
Land: USA
Speelduur: 104 minuten 

Related posts