Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DALLAS BUYERS CLUB
MATTHEW MCCONAUGHEY in DALLAS BUYERS CLUB (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

DALLAS BUYERS CLUB 

Een van de films die je zeker ooit moet gezien hebben, is het op waargebeurde feiten gebaseerde en enorm beklijvende drama Dallas Buyers Club van de ondertussen reeds overleden Canadees Jean-Marc Vallée (C.R.A.Z.Y, Demolition, Big Little Lies) waarin Matthew McConaughey in de rol kruipt van de skeletmagere – hij verloor maar liefst 25 kilogram – Ron Woodroof, een voorvechter tegen het toen nog onbekende immunodeficiëntiesyndroom aids. 

MATTHEW MCCONAUGHEY in DALLAS BUYERS CLUB
MATTHEW MCCONAUGHEY in DALLAS BUYERS CLUB (c) The Movie Database (TMDB)

Het verhaal speelt zich af in 1985, de begintijd van het aids-tijdperk en op een moment dat het nog heel onduidelijk was hoe de Verenigde Staten het virus wilde aanpakken. Ron Woodroof, een Texaanse homofobe cowboy die geniet van het leven vol rodeo, seks, drugs en gokken, krijgt op een dag te horen dat hij HIV-positief is en nog maximum dertig dagen heeft te leven. 

Woodroof blijft niet op zijn ervaren krent zitten. Nadat hij een verpleger omkoopt om hem de ‘nodige’ medicatie clandestien toe te steken, trekt hij radeloos naar Mexico om een nieuw geneesmiddel te ‘ontdekken’ dat nog niet is goedgekeurd in Amerika. Door zijn marginale levenswijze zet hij voor het eerst zijn cowboyboots in het milieu van homo’s en travestieten; een wereld die hij altijd al grondig verafschuwde. Als bij wonder blijft Woodroof in leven en besluit hij om een lucratieve business op te zetten om mensen van de dood te redden. Stilaan evolueert hij van een poenpakker tot een aanbeden icoon van de strijd tegen aids. 

MATTHEW MCCONAUGHEY in DALLAS BUYERS CLUB
MATTHEW MCCONAUGHEY in DALLAS BUYERS CLUB (c) The Movie Database (TMDB)

Scenarist Craig Bortem zeulde met zijn (toenmalig) taboe-scenario meer dan twintig jaar rond in Hollywood (besmettingsvrees van de filmstudio’s?!) vooraleer het werd verfilmd. Het was lang wachten, maar het resultaat is een indrukwekkend drama dat zowel historisch als wetenschappelijk interessant én relevant is. 

DALLAS BUYERS CLUB
DALLAS BUYERS CLUB (c) The Movie Database (TMDB)

In dit ijzersterk aids-drama wordt overigens fenomenaal geacteerd door Jared Leto (de flamboyante travestiet Rayon) en Matthew McConaughey die na controversiële rollen in Killer Joe, The Paperboy, Magic Mike en Mud, met zijn overweldigende prestatie in Dallas Buyers Club definitief zijn posterboy-imago aan de wilgen hing. Dit pareltje over de Amerikaanse onderbuik werd (meer dan terecht) bekroond met drie Oscars, twee Golden Globes en meer dan tachtig andere prijzen. 


Genre: drama
Jaar: 2013
Regisseur:  Jean-Marc Vallée
Cast: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto, Denis O’Hare, Steve Zahn, Michael O’Neill, Dallas Roberts, Griffin Dunne, Kevin Rankin
Land:  USA
Speelduur: 117 minuten

Related posts