Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SUNCOAST
SUNCOAST (C) The Movie Database (TMDB)
Streaming

SUNCOAST 

Nee, Suncoast is helemaal geen zonovergoten surfersparadijs, maar wel de naam van een instelling waar terminale patiënten de laatste dagen en weken van hun leven palliatieve zorgen krijgen. Zo ook Nate, de broer van de tiener Doris (Nico Parker). In plaats van samen met haar leeftijdsgenoten de bloemetjes buiten te zetten en volop te genieten van het jonge leven, moet Doris zorgen voor haar broer of klusjes opknappen voor haar neurotische alleenstaande moeder (Laura Linney). Wanneer Nate’s hersentumor de finale fase bereikt heeft en hij overgeplaatst wordt naar Suncoast, is voor het verlegen muurbloempje de tijd dan ook rijp om eindelijk open te bloeien … .

Suncoast is het semi-autobiografisch verhaal van debuterende scenariste en regisseuse Laura Chinn. Zij moest haar broer Max afstaan in 2005, het jaar waarin Brad Pitt en Jennifer Aniston scheidden en Amerika in de ban was van euthanasiezaak rond comapatiënte Terri Schiavo. Die controverse komt ook in de film aan bod, want net zoals Max in het echte leven in dezelfde instelling verbleef als Schiavo, zo passeert Doris in de fictieve versie dagelijks de hordes betogers en journalisten bij een bezoekje aan haar broer. De netelige kwestie dient deels om de kijker te laten nadenken over de laatste wil van iemand in vegetatieve toestand, maar vooral als kapstok om het personage van Woody Harrelson te introduceren. Een tamelijk passieve demonstrant tegen het beëindigen van Schiavo’s leven, maar een actief luisterend oor voor Doris.

Suncoast
SUNCOAST (C) The Movie Database (TMDB)

Chinn zei dat ze een film wilde maken in de stijl van Ladybird of Juno, waarin zware onderwerpen aan bod komen, maar de kijker toch vaak een lach op het gezicht heeft staan. Ze is daar grotendeels in geslaagd, maar het resulteert in dit geval wel in een ongevaarlijke coming-of-age-film waarbij alle hoekjes en kantjes strak gepolijst zijn. De verschillende onderwerpen die ze aansnijdt zoals de dood, de moeder-dochter-relatie en de tienerperikelen vloeien niet altijd goed in elkaar over en uiteindelijk blijf je daardoor een beetje onverzadigd achter.

Gelukkig houden de acteerprestaties het boeltje probleemloos overeind. Laura Linney zet een sterke vertolking neer als de moeder die duidelijk gebukt gaat onder de naderende dood van haar zoon en de zorg voor haar dochter, terwijl Woody Harrelson als activist de humorische noot van dienst is en perfect weerwerk biedt aan de jonge ster van de film: de 19-jarige Nico Parker. Suncoast ging onlangs te Sundance in wereldpremière en Parker mocht na afloop de award voor de doorbraak van het festival in haar bagage stoppen. Ze overtuigt dan ook als gevoelig jong meisje dat schippert tussen de grote verantwoordelijkheid tegenover haar familie en de onbezonnen jeugd.

Een blijvende indruk laat Suncoast uiteindelijk niet na en je voelt dat er meer inzat, wel is het een filmpje dat authentiek overkomt en lekker wegkijkt. Een aardig tussendoortje dus.


Genre: drama
Jaar: 2024
Regisseur: Laura Chinn
Cast: Nico Parker, Laura Linney, Woody Harrelson
Land: USA
Speelduur: 109 minuten

Related posts