Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DESPERATELY SEEKING SUSAN
DESPERATELY SEEKING SUSAN (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

DESPERATELY SEEKING SUSAN 


Zelfs de grootste Madonna-fan moet een zure glimlach toegeven dat haar filmografie er eentje is om bij te huilen. De enige uitschieters zijn de nu compleet vergeten thriller Body of Evidence met Willem Dafoe en deze Desperately Seeking Susan. Waarschijnlijk heeft veel te maken met het feit dat Madonna in deze laatste gewoon zichzelf speelde inclusief haar iconische outfit uit de eighties.

DESPERATELY SEEKING SUSAN
DESPERATELY SEEKING SUSAN (c) The Movie Database (TMDB)

Niet dat regisseuse Susan Seidelman (SmithereensShe-Devil en wat afleveringen van Sex and the City) erop uit was om de naam van Madonna te exploiteren. Madonna was tijdens de auditie nog vrij onbekend, maar won het wel van Ellen Barkin, die de eerste keuze van de studio was. Meer zelfs, tijdens de eerste fase van de opnames van Desperately Seeking Susan lette niemand op haar. Negen weken later, toen Like a Virgin een megahit werd, was dat eventjes anders. Men moest veiligheidsmensen inhuren om fans van de set te kunnen houden. Een meevaller voor de populariteit van de film, want Desperately Seeking Susan kon gepromoot worden via de videoclip Into The Groove waardoor hij in de States één van de best bezochte films van 1985 werd.

Het grote probleem van deze film die zich voor een groot deel in het New Yorkse nachtleven afspeelt zoals de Danceteria, de new wave-club waar Madonna voor het eerst optrad, was het vinden van een mannelijke ster. Men vroeg het wel aan Kevin Costner of Dennis Quaid, maar omdat twee vrouwen de hoofdrol de affiche deelden, had geen van hun zin om de derde viool te zijn. Zelfs John Turturro die toen een compleet onbekende was en pas vier jaar later zou doorbreken met Spike Lee’s Do the Right Thing bedankte voor het aanbod.

MADONNA in DESPERATELY SEEKING SUSAN
MADONNA in DESPERATELY SEEKING SUSAN (c) The Movie Database (TMDB)

De film werd goed ontvangen – een eer die Madonna niet gauw meer te beurt viel – en wordt beschouwd als een feministische komedie. Rosanna Arquette speelt Roberta Glass, een huisvrouw/huissloof uit New Jersey die het gehad heeft met haar echtgenoot die haar louter als het verlengstuk van het meubilair ziet. Roberta volgt voyeuristisch een zekere Susan (Madonna), een vrijgevochten, bohemienachtige dame die via een roddelblad regelmatig zoekertjes plaatst onder de titel “Desperately Seeking Susan” om zo haar vriendje Jim (Robert Joy) te kunnen ontmoeten. Roberta weet echter niet dat zij door haar nieuwsgierigheid in een onbekend en gevaarlijk wereldje terecht komt.

Desperately Seeking Susan is vooral iconische popcultuur en minder een grote film. Qua stijl schippert deze film tussen een ouderwetse boulevardkomedie zoals What’s Up Doc? van Peter Bogdanovich en de feministische komedies zoals de Dolly Parton-hit 9 to 5Private Benjamin met Goldie Hawn of het Oscar-winnende Terms of Endearment

Desperately Seeking Susan is beschikbaar op Blu-ray (in Deluxe Limited Edition)

Genre: misdaadkomedie
Jaar: 1985
Regisseur: Susan Seidelman
Cast: Rosanna Arquette, Aidan Quinn, Robert Joy, Mark Blum, Laurie Metcalf, Will Patton, Madonna, Anna Levine, Peter Maloney
Land:  USA
Speelduur: 99 minuten

Related posts