Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BARBARIAN
BARBARIAN (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BARBARIAN 

Voor een jobinterview met een documentairemaakster zakt Tess af naar Detroit, waar ze een Airbnb heeft geboekt om er te overnachten. Het lot zit haar helaas niet bepaald mee. Niet alleen is het water aan het gieten waarop ze niet gekleed is, maar ze wordt constant gebeld door een zekere Marcus, die ze nu absoluut niet wil spreken. Ook wil de lockbox met de sleutel eerst niet opengaan, om later te ontdekken wanneer het wel lukt dat de sleutel er niet is.

Op het late uur van de nacht kan ze tot overmaat van ramp niemand bereiken. Alsof dat nog niet erg genoeg is, komt ze eveneens tot de vaststelling dat het huis dubbel geboekt is waarmee ze meteen ook de reden weet waarom de sleutel weg is. Een conventie in de stad maakt de optie om een andere slaapplaats te zoeken een verdere nachtmerrie. Met enige terughoudendheid besluit ze toch in te gaan op het voorstel van haar medehuurder Keith om samen de nacht in het gehuurde huisje door te brengen. Een beslissing waar ze beiden enorm spijt van zullen krijgen…

“Move along 1428 Elm Street and 112 Ocean Avenue, there is a new scary house on the block…”  en het adres is 476 Barbary in Detroit, de setting van Barbarian. Deze in 2022 verschenen mysterie/horrorthriller maakte snel furore en is nu nog steeds een titel die regelmatig zijn plaatsje op internetlijstjes weet af te dwingen. En dat net voor een film die je eigenlijk best zo blind mogelijk bekijkt!

GEORGINA CAMPBELL in BARBARIAN (c) The Movie Database (TMDB)
GEORGINA CAMPBELL in BARBARIAN (c) The Movie Database (TMDB)


Barbarian is het soort film die je in feite moet beleven en over jou moet laten gaan en dat met zo min mogelijk informatie vooraf. Op die manier beleef je het best deze rollercoaster die schrijver-regisseur Zach Cregger voor ons heeft bedacht. Het enige wat we nog kwijt willen over het verhaal is dat het er één is die in vele lagen komt. Om elk hoekje schuilt er wel een nieuwe verrassing en het grootste deel van zijn runtime is de film bijna even onvoorspelbaar voor de kijker als voor de filmpersonages.

De personages zijn erg fijn om te volgen met te pruimen vertolkingen. Zeker in het begin is de dynamiek en de spanning tussen de twee vreemden Tess (Georgina Campbell die vorig jaar nog de hoofdrol vertolkte in de sciencefictionthriller T.I.M. en Keith (Bill “Pennywise the Dancing Clown” Skarsgård) die het plot drijft.

GEORGINA CAMPBELL in BARBARIAN (c) The Movie Database (TMDB)
GEORGINA CAMPBELL in BARBARIAN (c) The Movie Database (TMDB)


Beiden zitten in een lastig parket waar ze niet om gevraagd hebben en vormen het slachtoffer van dezelfde rekening. Ofschoon dat toch zo lijkt, of niet? Evenveel als Tess is de kijker steeds op zijn hoede, nooit is hij zeker van wat er gaat gebeuren of weet hijn wie of wat te vertrouwen. Van subtiel tot radicaal, zijn de wendingen zijn steeds briljant en hevig.

Barbarian is wel nog altijd een horrorfilm en dat vergeet men geen minuut. Een naargeestige en beklijvende atmosfeer die het constante gevoel heeft dat er iets goed mis is, met dank aan het uiterst vakkundig gebruik van de negatieve ruimte. Doordat je er nooit zeker van bent of de regisseur ons gewoon probeert te misleiden of niet, voel je je nooit op je gemak in deze nagelbijter. Dat is zeker zo naarmate de aap meer en meer uit de mouw komt en we ontdekken welke nachtmerries de maker voor ons in gedachten heeft. En jawel, het is allemaal voldoende reden om twee keer na te denken over het huren van een Airbnb, want ook hier weet Zach Cregger wanneer het tijd wordt om wat registers open te gooien.

BARBARIAN (c) The Movie Database (TMDB)
BARBARIAN (c) The Movie Database (TMDB)

Veel charme zit hem in het verrassingselement. Het mysterie van wat er nu precies gaande is, is één van de belangrijkste factoren die Barbarian zo goed laat werken, vandaar ons advies om zo weinig mogelijk van het plot op te snorren voor je aan deze titel begint, wat natuurlijk ook wel leidt tot een beperkte herkijkbaarheid ervan. Het plot is best leuk maar als je weet waar alles naartoe gaat, kan het ook wat traag aanvoelen. Deze horrorthriller heeft dan ook niet meteen qua ideeën het warm water heruitgevonden en ook de shiften van perspectief kunnen best wel tegenvallen zoals de plotse introductie van AJ (Justin Long) die geen al te geweldige aanwinst voor het verhaal vormt.

Dit schudt de kaarten wel stevig door elkaar maar haalt ook de vaart uit het verhaal. Long’s  personage is gewoon niet sterk genoeg te zijn voor de rol die voor hem is weggelegd met een lichte voorspelbaarheid, wat het verhaal geen goed doet. Net zo min als de daarop volgende dialogen die eerder lot tartend zijn en we weten allemaal hoe dat afloopt in horror…

Genre: horror, mysterie, thriller
Jaar: 2022
Regisseur: Zach Cregger
Cast: Georgina Campbell, Bill Skarsgård, Justin Long, Matthew Patrick Davis
Land: USA, Bulgarije
Speelduur: 102 minuten

Related posts