Subscribe Now
Trending News

Blog Post

STOP MAKING SENSE
STOP MAKING SENSE (c) The Movie Database (TMDb)
Bioscoop

STOP MAKING SENSE 

De voor velen (waaronder ondergetekende) beste concertfilm aller tijden draait opnieuw in de zalen. Fan van Talking Heads of niet, rep u naar de bioscoop waar de film het best tot zijn recht komt en 40 jaar na de feiten imposant blijft.

STOP MAKING SENSE
STOP MAKING SENSE (c) The Movie Database (TMDb)

Het spelplezier spat bijna anderhalf uur van het scherm. Niet te geloven dat het tot de verjaardag van de film moest duren vooraleer de leden opnieuw samen te zien waren. Helaas (nog?) niet voor een concert, wel op een persconferentie. Spike Lee bracht hen in september vorig jaar bijeen op het Filmfestival van Toronto voor een interview en een Q&A.

Geen toeval dat Lee de Q&A in goede banen leidde. Hij regisseerde in 2020 American Utopia, een mix van performancetheater en een concert van David Byrne. Net als die muziekdocumentaire werd Stop Making Sense ook zoveel meer dan een concertfilm. Het is comedy, dans, theater en een concert ineen.

Naast de vier vaste Talking Heads-leden, spelen en dansen de diverse gastmuzikanten en -zangeressen de ziel uit het lijf. Dat het echtpaar Tina Weymouth en Chris Frantz het ook zonder David Byrne kan, bewezen ze al ten tijde van Stop Making Sense. Van hun prettig gestoorde zijproject Tom Tom Club zit ook het nummer Genius of Love in deze concertfilm.


In een gesprek met talkshowhost Stephen Colbert raadde Jerry Harrison de mensen aan om de ‘nieuwe’ versie zowel in Imax als in een gewone bioscoopzaal te bekijken zodat je in het eerste geval nieuwe details kan ontdekken en in de ’traditionele’ zaal kan mee dansen, wat velen sinds vorig jaar in de VS en sinds deze week in ons land ook deden.

Hoe kwam de film eigenlijk tot stand? Regisseur Jonathan Demme (Silence Of The Lambs) kwam na een concert backstage en vroeg aan Talking Heads of hij een concertfilm mocht maken. Uiteindelijk zou hij materiaal uit vier van de shows in Los Angeles in elkaar laten vloeien. Er werd amper iets georkestreerd. De show was op zich zo vernuftig bedacht dat Demme besloot te registreren eerder dan te regisseren. Op enkele songs en bisnummers na zit alles erin zoals tijdens de concerten. Demme slaagt erin de vier bandleden in hun uniciteit te vatten en als geheel.

Zag u de film nog nooit en twijfelt u nu nog steeds om te gaan kijken? Bekijk dan eens het geniale promofilmpje waarbij David Byrne zijn ‘oversized’ vest bij de droogkuis ophaalt en er daarna mee door de stad fietst. Ongelooflijk hoe onweerstaanbaar Stop Making Sense na 40 jaar blijft. Tijdloos is in dit geval een understatement.

Genre: concertfilm
Jaar: 1983
Regisseur: Jonathan Demme
Cast: David Byrne, Jerry Harrison, Tina Weymouth, Chris Franz
Land: USA
Speelduur: 88 minuten

Related posts