Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE IRON CLAW
JEREMY ALLEN WHITE in THE IRON CLAW (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

THE IRON CLAW 

Hoewel we riskeren om met rotte tomaten en rauwe eieren bekogeld te worden door gillende tienermeisjes en opgroeiende stoere binken als we (durven) beweren dat Zac Efron, ondanks zijn enorme populariteit, niet écht een goed acteur is.  Geef toe, in 2006 brak hij door met High School Musical, een weinig hoog ingeschatte Disney Chanel-televisiefilm waarin hij Troy Bolton speelt, een kerel met mogelijk enig karaoke-zangtalent, maar van wie wordt verwacht dat hij het schoolbasketbalteam, waar hij aanvoerder van is, naar de overwinning leidt. Evenwel de lamentabele kwaliteit van deze oppervlakkige en wat infantiele high-school-familie-komedie bevolkt met zingende baskettieners, werd deze lor voor Efron toch zijn ‘A Star is Born’-ticket in Tinseltown.

THE IRON CLAW
THE IRON CLAW (c) The Movie Database (TMDB)

Achttien jaar later is Efron nog even populair desondanks het feit dat hij gedurende bijna twee decennia op het witte doek enkel de flauwe plezante heeft uitgehangen en veel poen heeft gepakt met dwaze komedies als 17 Again, The Paperboy, At Any Price, Neighbors, Baywatch, The Beach Bum en met kers op de ingezakte taart, de vuilgebekte prul Dirty Grandpa, aan de zijde van een beschamend ondermaatse Robert De Niro.

Maar The Times They Are A-Changin’ zong (nonkel) Bob Dylan al in 1964, en de (felomstreden) Nobelprijswinnaar voor literatuur, heeft nog gelijk ook want niemand had kunnen of durven voorspellen dat de nog altijd mooi ogende Zac op zijn zesendertigste een carrièreswitch zou maken en filmliefhebbers aller landen zou overtuigen van zijn (blijkbaar dan toch) acteertalent. Dit mirakel voltrekt zich in Sean Durkins The Iron Claw

THE IRON CLAW (c) The Movie Database (TMDB)
THE IRON CLAW (c) The Movie Database (TMDB)

Wil je dus sekssymbool en posterboy Zac Efron bijna uit zijn glad geoliede, gebruinde spiermassa zien barsten onder een ongezien jaren tachtig-kapsel en ook vaststellen dat hij toch de pannen van het dak kan acteren, dan zit je goed in The Iron Claw, een op ware feiten gebaseerd worstel-familie-epos over vier broers en een bezeten vader met een mond vol slogans over doorzettingsvermogen en overwinning, die als vleesklompen met spierballen tegen elkaar botsen in de ring.  

Je volgt de opgang van een kwartet worstelaars, maar zoals al eeuwenlang het adagium weerklinkt: ‘how higher the top, the longer the drop’, word je als kijker in het tweede deel van deze kenmerkende en ontzettend Amerikaanse kroniek, overtimmerd met alle leed en ellende die het gezin Von Erich ondergaat. 

Uit deze ingrediënten een film optrekken die het hart op de juiste plaats heeft, emotioneel en ontroerend is en ook nog de aandacht gedurende bijna 132 minuten aanscherpt, is een kunst. Je gelooft het niet, maar filmmaker Sean Durkin (The Nest) slaagt in deze uitdagende opdracht met brio. 

Dit dankzij een doortastende regie, een uitstekend geritmeerde en snedige montage, een knap gereconstrueerd tijdsbeeld (die kapsels, kledij, interieurs, auto’s!) en energiek camerawerk van de Hongaar Mátyás Erdély (Son of Saul) dat voldoende adrenaline genereert. Ook de soundtrack van niemand minder dan Richard Reed Parry, de Canadese multi-instrumentalist, componist en kernlid van de Grammy Award-winnende indierockband Arcade Fire, aangevuld met cultsongs van onder meer Frankie Valli & The Four Seasons, Creedence Cleerwater Revival, The Rolling Stones, Aerosmith en Led Zeppelin, is als een nostalgische strik die het geheel samenbindt.

THE IRON CLAW (c) The Movie Database (TMDB)
THE IRON CLAW (c) The Movie Database (TMDB)

Ten slotte onderstrepen we nog dat Holt McCallany uitmuntend is in het gespierde lichaam van de heel dominante en eigenzinnige vader. Dat de razend populaire Jeremy Allen White uit de enorme successerie The Bear, bewijst meer in zijn mars te hebben dan roeren in exquise gerechten. En dat jawel, Efron hier de beste acteerprestatie uit zijn loopbaan neerzet. 

Niettegenstaande de speelduur iets te lang is, de toon niet altijd evenwichtig overkomt en de ‘waar gebeurde feiten’ her en der worden aangedikt, is dit biografisch sportdrama een meer dan geslaagde (alweer) A24-productie die onbegrijpelijk werd genegeerd door de Oscar-academy, tot groot ongenoegen van de worstelwereld en wat dacht je, de horde die-hard-Efron-fans, natuurlijk! 

The Iron Claw is nu beschikbaar op Blu-ray en dvd.


Genre: drama, biografie, sport
Jaar: 2023
Regisseur: Sean Durkin
Cast: Zac Efron, Holt McCallany, Jeremy Allen White, Harris Dickinson, Stanley Simons, Maura Tierney, Lily James
Land: USA, UK
Speelduur: 132 minuten

Related posts