Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DAS LEHRERZIMMER
LEONIE BENESCH in DER LEHRERZIMMER (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

DAS LEHRERZIMMER 

Als in de klas van lerares Carla Nowak (een uitstekende Leonie Benesch) een leerling verdacht wordt van stelen, probeert de onderwijzeres het probleem van attributen of geld die verdwijnen in de school tot op de grond uit te diepen waarbij ze zelf voor detective gaat spelen. Maar is dit wel de goeie aanpak? Mag je zomaar het heft in eigen handen nemen zonder iemand anders hierbij te betrekken?

Das Lehrerzimmer toont op een realistische wijze hoe een klein gebeuren, een insinuatie, een vermoeden, een beschuldiging een gestructureerde en gereglementeerde schoolgemeenschap stap voor stap in rep en roer zet. Carla wordt zowel van hogerhand (de directeur en andere leerkrachten) als de rebellerende scholieren van haar klas onder een immense druk geplaatst. Ze ondervindt aan de lijve dat het maken van een keuze niet zonder gevolgen is en nooit meer teruggedraaid kan worden.

Na het maken van verschillende kortfilms en enkele langspeelfilms zou de Duitse cineast en scenarist Ilker Çatak met Das Lehrerzimmer (The Teachers Lounge) wel eens zijn grote doorbraak te pakken kunnen hebben. Deze rolprent is echt een parel die je moet beleven in plaats van zien.

LEONIE BENESCH in DER LEHRERZIMMER (c) The Movie Database (TMDB)
LEONIE BENESCH in DER LEHRERZIMMER (c) The Movie Database (TMDB)

Kunnen we naast Sandra Hüller nog een aanstormend Duits talent bewonderen en ontdekken? Dit zou zo maar eens kunnen want Leonie Benesch acteert voortreffelijk en houd je bij de les. Zelf is ze geen onbekende actrice, want je kon haar reeds aan het werk zien in het voor Oscars genomineerde Das Weisse Band – Eine Deutsche Kindergeschichte van Michael Haneke en ze is ook te zien in enkele afleveringen van de populaire Britse reeks The Crown die overladen werd met maar liefst meer dan twintig Emmy-awards!

LEONIE BENESCH in DER LEHRERZIMMER (c) The Movie Database (TMDB)
LEONIE BENESCH in DER LEHRERZIMMER (c) The Movie Database (TMDB)

De bezwerende en repetitieve score van componist Marvin Miller maakt de opbouwende spanning voelbaar en draagt bij tot de onbehaaglijk aanvoelende claustrofobische sfeer die, in de vertrekken van de leerkrachten en de klas van Carla, de lucht steeds dikker maakt. Naast deze score draagt ook de dicht op de huid zittende camera van Judith Kaufmann bij tot die atmosfeer.

Ben je in voor een intense filmervaring dan kunnen we jullie ten zeerste het met een Oscarnominatie bekroonde Das Lehrerzimmer ( The Teachers Lounge ) aanraden. Je schuift letterlijk beetje bij beetje richting het puntje van uw bioscoopstoel.

Genre: Drama
Jaar: 2023
Cast: Leonie Benesch, Michael Klammer, Eva Löbau
Land: Duitsland
Speelduur: 98 minuten

Related posts