Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DE KEUZE VAN JELLE GORDYN
De keuze van

DE KEUZE VAN JELLE GORDYN 

Foto Jelle Gordyn (c) : Tina Herbots

564 dvd’s zitten er in Jelle zijn kast. Om ze niet onder het stof te laten vergaren heeft de regisseur van Nonkels een podcast in het leven geroepen, DVD-kast waarin beroemde Vlamingen er drie mogen uitpikken om ze te bespreken. Jelle mocht er op zijn beurt van ons vijf uitpikken.

Jelle: Dit zijn niet perse mijn favoriete of lievelingsfilms, maar zijn eerder geselecteerd vanuit. het idee ’titels. waar al wat stof op ligt, en te weinig in lijstjes opduiken’.

TO LIVE AND DIE IN L.A.
Regisseur William Friedkin zal in lijstjes vooral opduiken met zijn klassiekers The Exorcist en The French Connection, maar ik zet graag de spotlight op zijn parel To Live and Die in L.A. uit 1985. Sfeervolle zonsondergangen, broeierige shots uit LA en een zeer aanwezig soundtrack van Wang Chung: dit is een perfect voorbeeld van een eighties-product. Deze brutale politiefilm vertelt het verhaal van een roekeloze agent Richard Chance (William Petersen) die alle regels aan zijn laars lapt om valsmunter Rick Masters (een jonge William Dafoe) te pakken te krijgen. Geweldige actiescènes en achtervolgingen, met een zeer rauw kantje. Eigenlijk lopen er geen good guys rond in deze film dat ook grote inspiratie was voor Drive van Refn.

(500) DAYS OF SUMMER
Deze romantische film van Marc Webb uit 2009 begint met een heldere afspraak: this is a story of boy meets girls, but you should know upfront, this is not a love story. We weten dus in minuut één dat de afloop niet goed is, en toch hoop je een hele film lang dat alles goed komt. Weinig romantische films nemen alle clichés van liefdesverdriet zo serieus en tegelijk ook op de korrel. Joseph Gordon Levitt is perfect als hopeloze romanticus en Zooey Deschanel schittert als knapste meisje van de klas in deze film waarbij de niet-chronologische vertelling een grote meerwaarde is.

BEING JOHN MALKOVICH
Ergens in een kantoorgebouw zit een klein deurtje met daarachter een duistere, lange tunnel. Wie er doorstapt, wordt weggezogen en komt in het hoofd van John Malkovich terecht en kan voor 15minuten door die zijn ogen meekijken. Hoe absurd en compleet van de pot gerukt dit scenario van Charlie Kaufman ook klinkt, Spike Jonze slaagt er perfect in om het realistisch en geloofwaardig in beeld te brengen. Deze debuutfilm heeft eigenlijk alles: perfecte comedy-timing en slimme moppen, ingenieuze shots, prachtig spel van ondere andere Cameron Diaz en John Cusack waarbij je hun ploeterende leven bijna kan proeven.

CARLITO’S WAY
Brian De Sean Penn

Palma is misschien wel op zijn retour, maar Carlito’s Way uit 1992 laat zien hoe groots zijn vakmanschap is. Deze film staat te vaak in de schaduw van Scarface, maar is imho op alle punten beter. Al Pacino speelt Carlito, die vrijkomt uit de gevangenis en beslist om zijn verleden als drugsdealer definitief achter zich te laten. Maar zijn loyaliteit aan zijn advocaat (perfecte rol van Sean Penn met krullen) zorgt ervoor dat hij toch in de problemen geraakt.

BEETHOVEN 2ND
Films hangen onlosmakelijk vast aan nostalgie, en dat is ook de reden waarom Beethoven 2nd in dit lijstje is gesukkeld. Regisseur Rod Daniel, bekend van ronkende titels zoals Teen Wolf, K-9 en Home Alone 4, maakte in 1993, één jaar na het origineel, al een sequel met de liefste sint-bernard hond van de filmgeschiedenis. Als kind heb ik deze VHS grijsgedraaid en het is 20 jaar geleden dat ik deze film nog herbekeek. Toch ken ik hem nog quasi vanbuiten: een rode sportauto, een eetwedstrijd met baasjes en hond, een dakterras dat in elkaar stort en een slechterik waarvan het me toen al duidelijk was dat ze een rip-off was van Cruella De Vil. Deze film zit vol met geslaagde actie, hilarische momenten en ontroerende scènes, al doet de score van 4,9/10 op imdb anders vermoeden. Ik zou hem misschien zelf nog eens moeten herbekijken om een objectief oordeel te vellen, maar ga daar denk ik toch nog 20 jaar mee wachten. Films uit je jeugd zijn er vaak om te koesteren, en deze is zo eentje die me heeft binnengetrokken in de magische wereld van tv en cinema.

Related posts