Subscribe Now
Trending News

Blog Post

REMEMBER
CHRISTOPHER PLUMMER in REMEMBER (C) The Movie Database (TMDB)
Flashback

REMEMBER 

Hoewel de in Egypte geboren Atom Egoyan reeds films maakte vanaf het einde van de jaren 70, blijft zijn werk bij het grote publiek nauwelijks bekend. Bij de critici ligt dat helemaal anders. Zijn films die vaak over vervreemding en isolement gaan worden door hen doorgaans bejubeld of gaan steevast op festivals met grote prijzen lopen. Titels als Exotica, The Adjuster, The Captive of Speaking Parts zijn dan ook pareltjes waar men vaak aan voorbij gaat. Dat geldt ook voor Remember, destijds goed voor een nominatie voor de Gouden Leeuw, hoewel gewonnen door het eveneens vergeten Desde allá van Lorenzo Vigas. Remember gaat over dementie, maar in de handen van Atom Egoyan draait dit uit tot één van de meest intrigerende wraakthrillers van de afgelopen jaren.

REMEMBER (C) The Movie Database (TMDB)
REMEMBER (C) The Movie Database (TMDB)

Christopher Plummer – wereldberoemd door zijn rol van kapitein Von Trapp in The Sound of Music – speelt Zev die in een New Yorks verpleeghuis verblijft. Hij heeft aan zichzelf beloofd dat zodra zijn echtgenote overlijdt hij met eigen handen een kogel door het hoofd zal jagen van de SS-officier Otto Wallisch die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz zijn familie vermoordde. Zev ontvlucht het bejaardenoord en dankzij een brief geschreven door zijn kamergenoot en eveneens holocaust-overlevende Max (Martin Landau) reist hij Amerika en Canada door om er de oorlogsmisdadiger te vinden die onder de schuilnaam van Rudy Kurlander ondergedoken leeft. Een klein probleempje is wel dat er meerdere mensen Kurlander heten.

De hoogbejaarde Plummer vertolkt de wraakzoekende man op een wel heel treffende manier. Bevend en onzeker, wel met een bijna onmenselijke spanning terwijl Egoyan de mogelijkheid niet onbenut laat om bijvoorbeeld ook de absurditeit van de wapenwetgeving Amerika te hekelen en dat alles verpakt in een eigentijdse roadmovie.

Egoyan wilde Remember zo waarheidsgetrouw maken. Zo werd het scenario eerst gedeeld met Alzheimer-experts om er zo voor te zorgen dat de dementie accuraat werd weergegeven. Ook het historische aspect werd zeer nauw in het oog gehouden. De Duitsers werden door echte Teutonen vertolkt zoals Jürgen Prochnow uit Das Boot of Bruno Ganz die met glans Hitler vertolkte in Der Untergang. Alsof dat niet genoeg is om je anderhalf uur op het puntje van je stoel te houden heeft Egoyan op het einde een twist in petto die je nooit ziet aankomen. Kortom, Remember is een regelrechte aanrader. To the point geregisseerd, prima vertolkingen en een verhaal waar je nog lang over kan nadenken.

Remember is uit op dvd.

Genre : thriller
Jaar : 2015
Regisseur : Atom Egoyan
Cast : Christopher Plummer, Martin Landau, Dean Norris, Bruno Ganz, Jürgen Prochnow, Henry Czerny, Heinz Lieven
Land : Canada, Duitsland
Speelduur : 95 minuten

Related posts