Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GODZILLA VS. KONG
GODZILLA VS. KONG (c) The Movie Database (TMDb)
Flashback

GODZILLA VS. KONG 

In 2024 is het vijf jaar geleden dat Godzilla de strijd aanbond met Monster Zero en zich na het gevecht de kroon van monsterkoning mocht aanmeten. Hoewel velen hoopten om in vrede te leven met deze Apex-Titaan, zijn er anderen die zich nog steeds zorgen maken zoals de Kong-experte Ilene Andrews. Met de hulp van Monarch hebben ze een koepel neergezet op Skull Island om Kong af te schermen van Godzilla, evenzeer voor de bescherming van de mensheid als voor Kong zelf die dik tegen zijn zin in gevangenschap leeft. Anderen zijn er niet mee gediend dat de mensheid hun rol als absolute apex van de Aarde kwijt zijn en vertrouwen er niet op dat Godzilla hun voor altijd zal beschermen, een theorie die bevestigd lijkt te worden wanneer geheel onverwachts Godzilla de Apex Cybernetics- faciliteit in Florida aanvalt.

Meerdere partijen denken hierdoor dat er betere bescherming tegen Godzilla nodig is die in de Holle Aarde kan gevonden worden, maar daarvoor hebben de onderzoekers ook een gids voor nodig en niemand is daarvoor beter geschikt dan Kong. Daarvoor moeten ze hem wel uit de koepel halen, waarmee ze natuurlijk riskeren dat Godzilla hem alsnog zal opmerken. Het zal een hele uitdaging worden om deze twee Titanen uit elkaar te houden, want Godzilla duldt absoluut geen tweede Apex en Kong buigt voor niemand.

GODZILLA VS KONG (c) The Movie Database (TMDB)
GODZILLA VS KONG (c) The Movie Database (TMDB)


Filmiconen die met elkaar in de clinch gaan wekken de aandacht bij menig filmfan, denk maar aan Freddy vs. JasonAlien vs. Predator of Batman vs. Superman: Dawn of Justice. Elke keer als twee genretitanen de ring betreden om eens te zien wie de echte alfa is, zitten de mensen klaar met een emmer popcorn, hopend op een strijd die de titelvechters ook eer kan aandoen. Net dat laatste wil al eens de wensen overlaten, maar deze achterdocht was hier nergens voor nodig. Toch niet als je al fan was van de vorige films. Het is een film waar veel over gespeculeerd werd en er bijna weddenschappen afgesloten werden omtrent de winnaar. Ongeacht wie je favoriet was, is dit echt een popcorntitel om de duimen en vingers bij af te likken.

Het is het sterkste verhaal in de serie tot nu toe en veel is te danken aan de uitstekende personages. Madison Russell uit Godzilla: King of the Monsters die nu bijna volwassen is, komt weer opdraven met de hulp van een vriend en een complottheorist. Samen gaan ze op zoek naar de reden waarom Godzilla plots zijn zinnen heeft gezet op een bedrijf. Het levert een avontuur op vol grappige interacties, boeiende ontdekkingen en voldoende spanning. En dit is nog maar het b-plot van deze magnifieke monsterhit. In het andere plot hebben we de excursie naar de Holle Aarde met zowel Kong als menselijke personages die voor een keer erg fijn zijn om te volgen. Godzilla vs. Kong bewerkstelligt op een natuurlijke manier een gevecht tussen twee Titanen. Niks voelt geforceerd aan.

GODZILLA VS KONG (c) The Movie Database (TMDB)
GODZILLA VS KONG (c) The Movie Database (TMDB)


Je bekijkt deze film natuurlijk niet in de eerste plaats voor diepgaande verhalen, maar voor het monstergedeelte. Ook in Godzilla vs. Kong kunnen we niet anders dan zeggen dat de kaiju’s met de beste actie gaan lopen. Het beste is natuurlijk het titelgevecht. Zoals gehoopt heeft Kong (die in zijn eerste film nog een jonge aap was) een groeispurt gekregen en is hij duidelijk verouderd in zijn aangezicht, wat een bijzondere keuze is. Beide partijen gebruiken hun omgeving in hun voordeel en laten geen openingen. Na een zwaarbevochten gevecht hebben we een duidelijke en verdiende winnaar, zonder dat we het gevoel hebben dat de verliezer oneer wordt aangedaan. Godzilla vs. Kong is met liefde voor de franchise gemaakt, zoveel is duidelijk.

Het is jammer dat er geen after credit te bespeuren valt, in tegenstelling tot de vorige films waar men toch een punt van leek te maken. Dit komt natuurlijk omdat men niet zeker was of Toho hun licentie zou verlengen. Er zijn al heel wat versusfilms de revue gepasseerd, toch heeft Godzilla vs. Kong de kroon bemachtigt en is de beste film in de serie tot nu toe die exact alles doet wat je er van zou mogen verwachten en daar nog een klein schepje bovenop doet. Het is ook het best geschreven verhaal in de serie met voldoende verrassingen en interessante ontwikkelingen. Op naar The New Empire!


Genre: kaiju, actie, avontuur
Jaar: 2021
Regisseur: Adam Wingard
Cast: Alexander Skarsgård, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall, Brian Tyree Henry
Land: USA
Speelduur: 113 minuten

Related posts