Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ARTHUR THE KING
MARK WAHLBERG in ARTHUR THE KING (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

ARTHUR THE KING 

De innige vriendschap tussen mens en hond is al decennia een gedroomd onderwerp voor de cinema. Viervoeters als Lassie, Benji of Hachi hebben het zelfs verder geschopt dan menig Hollywood-acteur. Of deze roem ook voor Arthur is weggelegd, betwijfelen we ten sterkste. Ten minste wat zijn filmdubbelganger betreft, want in het echte leven is Arthur een ware held die aan de basis lag van de Arthur Foundation, een wereldwijde organisatie die zich inzet voor het dierenwelzijn.

ARTHUR THE KING (c) The Movie Database (TMDB)
ARTHUR THE KING (c) The Movie Database (TMDB)

Arthur The King van Simon Cellan Jones (de man achter de Apple TV-film The Family Plan met Mark Wahlberg) vertelt hoe het allemaal begon. Zijn aanpak is uiterst melig, maar eveneens doeltreffend en zo gefilmd dat het voor iedere hondenliefhebber onmogelijk wordt om zijn ogen droog te houden. Of deze zoetsappige tactiek nu ook een goede film oplevert?

Aan de snoezige hond ligt het in ieder geval niet en evenmin aan (jawel) Mark Wahlberg. Soms lijkt het wel allemaal verduiveld veel op Ted, maar dan wel met een schattige zwervershond in plaats van een opgefokte teddybeer. Ook dat werkt best prima, het addertje onder het gras is dat Arthur The King deels ook een sportfilm is. Dat levert een uiterst originele hondenfilm op, maar helaas ook een mossel noch vis-geval.

ARTHUR THE KING( c) The Movie Database (TMDB)
ARTHUR THE KING (c) The Movie Database (TMDB)

Wahlberg is Michael Light. Volgens zijn vader die topmakelaar is, is hij een ware nietsnut. Dat vinden ook zijn teamgenoten met wie hij deelnam aan Adventure Racing, een wedstrijd waarin verschillende teams honderden kilometers moeten afleggen per kayak, al klimmend, al fietsend met de mountainbike of gewoon al lopend. In Costa Rica loopt het fout af. Door een domme beslissing van Michael komt het team vast te zitten in de modder tijdens het kajakken. Met een Instagram-post die in geen tijd 185.000 likes krijgt is hij de kop van jut. Drie jaar later slaagt hij erin om via sponsors het nodige geld te vergaren voor een nieuw concours in de Dominicaanse Republiek en is hij uit op sportieve wraak. Weer dreigt het fout te lopen, tot een gehavende viervoeter de heldenpositie inneemt en het tij doet keren.

Op één scène na, die reuzespannend is en doet denken aan pakweg Vertical Limit, loopt het sportverhaal jammer genoeg volledig spaak en wel omdat er 54 teams voor de titel strijden en Cellan Jones vergeet om er een competitiegevoel in te steken. Je ziet zwetende sporters, maar meer is het niet. Anders wordt het wanneer de hond zijn opgang maakt. Jones schuwt geen enkel cliché – zelfs niet de voorspelbare Hallmark-score – maar het werkt.

Genre: drama
Jaar: 2024
Regisseur: Simon Cellan Jones
Cast: Mark Wahlberg, Simu Liu, Juliet Rylance, Nathalie Emmanuel, Ali Suliman, Bear Grylls, Paul Guilfoyle
Land: USA
Speelduur: 107 minuten

Related posts