Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DUELLES
DUELLES (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

DUELLES 

Brussel, begin jaren zestig, Alice en Céline zijn buren en ook beste vriendinnen, net zoals Théo en Maxime, hun respectievelijke zoontjes van acht jaar, die niet van elkaar weg te slaan zijn. Deze vrijwel hechte harmonie wordt doorbroken wanneer Alice lijdzaam moet toezien hoe Maxime, het zoontje van Céline, verongelukt. Verblind door verdriet verwijt Céline aan Alice dat ze niet genoeg heeft gedaan om het leven van haar zoontje te redden. Er ontstaat een breuk tussen de twee vriendinnen. Alice verdenkt Céline ervan dat die zich wil ‘wreken’ op haar zoon Théo. Is haar verdenking gerechtvaardigd of wordt ze paranoïde? Wat de ware toedracht is, kom je te weten terwijl je samen met de complexe personages, die zelf de waarheid proberen uit te zoeken. 

De in Charleroi geboren regisseur Olivier Masset-Depasse (Cages, Ilégal) situeert het diabolische en meeslepende verhaal van Duelles, zijn derde langspeelfilm, in de jaren zestig en benut optimaal de typische nostalgische sfeer ‘van toen’. Bovendien slaagt hij erin om een mysterieuze en beklemmende sfeer te creëren die de kijker van begin tot eind geboeid houdt. De cinematografie van Hichame Alaouie (Été ‘85, Last Dance, Élève Libre) is uitstekend en draagt bij aan de intense spanning en mysterie van het verhaal.

VEERLE BAETENS in DUELLES
VEERLE BAETENS in DUELLES (C) The Movie Database (TMDB)

De hoofdrolspelers, Veerle Baetens en Anne Coesens, zetten indrukwekkende en uitgelezen geloofwaardige vertolkingen neer. Hun onderlinge chemie en de gelaagdheid van hun rollen, dragen bij aan de geloofwaardigheid en emotionele impact van de film. Ook de intelligente verhaallijn, verrassende plotwendingen, prachtig huisinterieur, het verfijnde retro-decor en dito kledij, zijn sterk meegenomen pluspunten en verdienen alle lof. 

ANNE COESENS in DUELLES (c) The Movie Database (TMDB)
ANNE COESENS in DUELLES (c) The Movie Database (TMDB)

De strakke regie en snedige montage geven aan Duelles evenzeer een meerwaarde. Hoewel sommige elementen van het plot wat voorspelbaar zijn en het scenario soms her en der rammelt, de nevenpersonages te weinig diepgang hebben, de background van de twee gezinnen meer kon worden uitgediept en de filmmaker soms iets te veel vertrouwt op conventionele thriller-elementen, weet deze meeslepende, sfeervolle en intrigerende relationele psychologische thriller vol Hitchcockiaanse ingrediënten en knipogen, toch te verrassen en blijft het spannend en claustrofobisch tot op het einde. Duelles is beslist voer voor fans van het genre, maar de algemene filmliefhebbers komen zeker ook aan hun trekken.


Genre: drama, mysterie, thriller
Jaar: 2018
Regisseur: Olivier Masset-Depasse
Cast: Veerle Baetens, Anne Coesens, Arieh Worthalter, Mehdi Nebbou, Luan Adam, Jules Lebvre 
Land: België, Frankrijk
Speelduur: 97 minuten

Related posts