Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SPRING BREAKERS
SPRING BREAKERS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

SPRING BREAKERS 

Harmony Korine is een enfant terrible. Hij ontpopte zich tot een cultprofeet binnen cinefiele kringen met opstandige arthouse-films zoals Kids, Gummo, Julien Donkey-Boy en Trash Humpers. Spring Breakers is gegarandeerd zijn meest toegankelijke film tot op heden.

Het giftig buitenbeentje zoomt pompend in op vier jonge chicks die hun leven zouden geven om in het zonovergoten Florida te kunnen ‘genieten’ van de fel gehypete Amerikaanse traditie van de bijna mythische ‘Spring Break’: de week tijdens de lentevakantie waarin studenten álle remmen los (mogen) gooien. De lekkere grieten willen zich zeven dagen én nachten volgieten met alcohol en intens genieten van drugs en vette seks.

JAMES FRANCO iN SPRING BREAKERS (c) The Movie Database (TMDB)
JAMES FRANCO iN SPRING BREAKERS (c) The Movie Database (TMDB)

De bikini-girls missen de noodzakelijke dollars en overvallen in een handomdraai een fastfoodketen om de hoek. Met succes tot ze worden opgepakt door de flikken. Lang moeten ze niet in ‘t cachot blijven want Alien, een onbekende drugsdealende loser, betaalt – zonder vragen – hun hoge borgsommen in ruil voor loense wederdiensten. De gedroomde ‘Spring Break’ loopt pardoes uit de hand.

Spring Breakers is een feest voor het oog omwille van Korine’s fetisjisme voor strakke bipsen en gebronzeerde jonge lijven. Hij filmt het flamboyante gebeuren met panache én kiest voor een videoclipachtige stijl. Hij last naar hartenlust slow motion scènes in en dompelt de beeldenparade van de Belgische cameraman Benoît Debie, speels in een glossy Miami Vice-kleurenbad. Een nerveuze montage en een opzwepende Skrillex-dubstep-soundtrack zorgen bovendien voor het absoluut noodzakelijk zweterig sfeertje.

Allemaal camouflage voor een in se messcherpe en typische Korine-uitbening van de Amerikaanse nihilistische jeugdcultuur. De voormalige Disney Channel-coryfeeën Vanessa Hudgens en Selena Gomez breken provocerend met hun brave imago. Met een blinkende tandenbeugel, tegen elkaar opboksende tattoos op zijn afgetrainde lijf en een strak cornrow-kapsel, zet James Franco met bravoure een onvergetelijke excentrieke hiphopper neer.

Genre: misdaad, drama
Jaar: 2012
Regisseur: Harmony Korine
Cast: James Franco, Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Rachel Korine, Gucci Mane
Land: USA
Speelduur: 94 minuten

Related posts