Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE PHILADELPHIA EXPERIMENT
THE PHILADELPHIA EXPERIMENT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE PHILADELPHIA EXPERIMENT 

Reizen in de tijd is zowel in literatuur als film altijd een populair onderwerp geweest. De oorsprong is meestal te zoeken bij één of andere krankzinnige geleerde die net iets te ver in zijn fantasie gaat. In het nu wat vergeten The Philadelphia Experiment uit 1984 is dat niet anders. Het verhaal begint in de Tweede Wereldoorlog. De Verenigde Staten heeft via Dr. James Longstreet een anti-radar systeem uitgedokterd zodat de schepen van de Amerikaanse marine onzichtbaar worden voor de vijand. Het experiment loopt volledig uit de hand waardoor het hele schip verdwijnt. De wetenschappers weten echter niet dat twee matrozen David Herdeg (Michael Paré) en Jim Parker (Bobby Di Cicco) in 1984 zijn terechtgekomen. Na een resem plezante grapjes ontmoeten ze Allison Hayes (Nancy Allen). Stilaan beseffen de twee dat het weleens zou kunnen gebeuren dat ze nooit meer naar hun eigen tijd kunnen terugkeren.

NANCY ALLEN in THE PHILADELPHIA EXPERIMENT (c) The Movie Database (TMDB)
NANCY ALLEN in THE PHILADELPHIA EXPERIMENT (c) The Movie Database (TMDB)

Experimenten met onzichtbaarheid was in de jaren 40 in het echte leven schering en inslag. Naar verluidt zou ooit ene Carl Allen eraan gedacht hebben om tijdens de Tweede Wereldoorlog grote schepen onzichtbaar te maken, hoewel de meesten het bij een urban legend houden. In 1980 vroeg AVCO Embassy Pictures al aan John Carpenter om na Halloween en The Fog hierover een film te maken. De cultcineast koos voor Escape from New York, maar bleef aan boord als producent, ofschoon hij regisseur Stewart Raffill nooit heeft ontmoet.

Raffill die ook The Ice Pirates, en later Tammy and the T-Rex zou draaien, was zeker niet de eerste keuze. Naast John Carpenter had men het in de wandelgangen ook nog over Joe Dante, Harley Cokeliss en Jonathan Demme. Het werd Stewart Raffill die het scenario herschreef en er een liefdesverhaal tussen de personages David en Alison aan verbond, ook al zie je deze twist van mijlenver aankomen. Rafill vond dat er in de tekst veel te veel wetenschappelijke feitjes stonden. Eén voor één werden die door hem geschrapt waardoor The Philadelphia Experiment best knullig, maar nog altijd amusant is. Het grootste probleem zijn de veel te gedateerde special effects. Het acteerwerk is wat oppervlakkig. Met iemand als Michael Paré (Tom uit Streets Of Fire) is dat vrij normaal, maar de regisseur had beslist meer uit Nancy Allen kunnen halen.

The Philadelphia Experiment is verkrijgbaar op Blu-ray.


Genre: avontuur, sciencefiction
Jaar: 1984
Regisseur: Stewart Raffill
Cast: Michael Paré, Nancy Allen, Eric Christmas, Kene Holliday, Bobby Di Cicco
Land:  USA
Speelduur: 102 minuten

Related posts