Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Crossing Over
HARRISON FORD in CROSSING OVER (c) IMDB Pro
Flashback

Crossing Over 

In de jaren twintig werd de immigratie in de Verenigde Staten van Amerika ingedamd en werden er quota ingevoerd, gebaseerd op de behoefte van de arbeidsmarkt. Sindsdien is de befaamde ‘green card’, de officiële verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd in de Verenigde Staten, een van de meest begeerde hebbedingen op deze aardbol.

Ook Crossing Over neemt dit uitgemolken doch nog altijd heikele thema op de korrel. Maar, de intussen tot Amerikaan genaturaliseerde Zuid-Afrikaanse regisseur Wayne Kramer weet waarover hij spreekt natuurlijk. Dat blijkt uit de kiene manier waarop hij verschillende doch schrijnende verhaallijnen, vlot door elkaar vlecht om het publiek een boeiende staalkaart voor te schuiven van de contemporaine immigratieproblematiek in de States.

Ashley Judd en Ray Liotta in Crossing Over
RAY LIOTTA en ASHLEY JUDD in CROSSING OVEr (c) IMDB Pro

De protagonist van dienst is de 67-jarige Harrison Ford die een tikkeltje te stroef in de huid kruipt van de uitgebluste Max Brogan, een ervaren officier bij de immigratiepolitie van Los Angeles (de City of Angels nota bene). Er is ook het verhaal van Claire, een would be­-actrice die haar begeerde werkvergunning tracht te ‘verdienen’ door seksuele diensten te verlenen aan een corrupte immigratie­ambtenaar. Haar singer/songwriter-vriendje probeert zijn illegale status te verdoezelen door zich uit te geven als een joodse docent. Verder raakt Max betrokken bij de smartelijke problemen van Mireya, een jonge Mexicaan­se alleenstaande moeder. Daarnaast zijn er nog Taslima, een jonge moslima die uit haar klas wordt verstoten omdat ze een andere kijk heeft op het 9/11-drama, een rebellerende Chinese puber, een advocate met te veel Zusters van Liefde-trekjes en zijn dubieuze collega Hamid.

Crossing Over is een solide mozaïekdrama dat jammerlijk niet het niveau haalt van pakweg Babel, Traffic of Crash, maar toch oprecht de grenzen aftast en het schrijnende verschil aantoont tussen de Amerikaanse droom en de harde realiteit die de inkomende landverhuizers in L.A. hard treffen. Het siert Kramer dat hij zowel het perspectief van de wetgever als de visie van de immi­granten in beeld brengt. Harrison Ford wordt gelukkig bijgestaan door een stevige en geloofwaardige ensemblecast.

Genre: misdaad, drama
Jaar: 2009
Regisseur: Wayne Kramer
Cast: Harrison Ford, Ashley Judd, Ray Liotta, Jim Sturgess, Cliff Curtis, Alice Braga, Alice Eve
Land: U.S.A.
Speelduur: 113 minuten

Related posts