Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BABEL
BRAD PITT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BABEL 


In Marokko twijfelen twee jonge herderszonen of het geweer dat ze van hun vader gekregen hebben werkelijk een reikwijdte van 3 kilometer heeft of niet. Ze testen het door een toeristenbus te beschieten en treffen daarbij de Amerikaanse toeriste Susan (Cate Blanchett) die samen met haar man Richard (Brad Pitt) niet alleen een rondreis maakt door het land, maar ook hen dichter bij elkaar moet brengen.

De twee kinderen van het koppel worden ondertussen in Amerika opgevangen door de Mexicaanse Amelia (Adriana Barraza). De vrouw zou heel graag de grens oversteken om het huwelijk van haar zoon bij te wonen. Aangezien ze geen oplossing voor de kinderen vindt, besluit ze om hen maar mee te nemen. Daarnaast is er ook nog de Japanse Cheiko (Rinko Kikuchi), het doofstomme meisje voelt zich na de zelfmoord van haar moeder en door het drukke leven van haar vader alleen op de wereld. Ze heeft nood aan affectie en gebruikt haar lichaam dan maar om de jongens te benaderen.

Met Babel hebben Alejandro G. Iñárritu en Guillermo Arriaga het deze keer voornamelijk over communicatieproblemen – Cheiko kan haar behoefte aan genegenheid niet uitdrukken, Richard en Susan kunnen zich moeilijk verstaanbaar maken in Marokko – en politieke conflicten – de spanningen tussen Amerika en Marokko, alsook de vluchtelingenproblematiek in Mexico.

Zware thema’s, maar toch laat de film je niet met zo’n ellendig gevoel achter als bij 21 Grams. De individuele verhalen zijn alle drie bijzonder sterk, alleen de samenhang lijkt ditmaal een beetje met de haren gegrepen. Zeker het Japanse luik past niet bij de andere twee. Daarmee moet ook Arriago geworsteld hebben. De link met Cheiko’s verhaal oogt namelijk veel te ver gezocht en te gekunsteld.

Nochtans is het verhaal van Cheiko misschien wel het aangrijpendste van de drie. De jonge Rinko Kikuchi zet in elk geval een zeer sterke prestatie neer in wat een heel moeilijke rol is. Hoewel het in een mozaïekfilm zoals Babel met tal van acteurs in vele verknipte scenes en locaties niet evident is uit te blinken, steekt zij toch net dat beetje boven de rest uit.

En die rest zijn met kleppers als Brad Pitt, Cate Blanchett en is de kleine niet onbelangrijke bijrol van Gael Garcia Bernal toch ook de moeite. Behalve het knip- en plakwerk tussen de drie delen van Babel dat wat betere lijm verdiende, hebben we ons vooral geërgerd aan de technische onmogelijke kogelinslag bij Cate Blanchett. Een kleine onoplettendheid in dit mooie slot van de trilogie, dat wel net niet kan tippen aan zijn ijzersterke voorgangers.

GENRE: drama, mozaïekfilm
JAAR: 2006
REGISSEUR: Alejandro G. Iñárritu
CAST: Brad Pitt, Cate Blanchett, Mohamed Akhzam, Peter Wight, Harriet Walter
LAND : USA


Related posts