Subscribe Now
Trending News

Blog Post

VISION – AUS DEM LEBEN DER HILDEGARD VON BINGEN
VISION (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

VISION – AUS DEM LEBEN DER HILDEGARD VON BINGEN 

Margarethe von Trotta noemt zichzelf een actieve dinosaurus van de Neue Deutsche Welle (Duitslands meest baanbrekende en succesvolle filmstrekking). Ze filmde zich inderdaad een legendarische reputatie bijeen met pronkstukjes als Die Verlorene Ehre Der Katharina Blum,  Das Zweite Erwachen Der Christa Klages, Die Bleierne Zeit en Rosa Luxemburg. Stuk voor stuk ophefmakende biopics over historische vrouwen met ballen. 

Ook in haar biopic Vision, doet ze haar reputatie als erudiete vrouwenvivisector alle eer aan. Op een intrigerende manier schetst ze het leven van Hildegard von Bingen (1098-1179). Als abdis van een Benedictijns vrouwenklooster ontpopte Von Bingen zich als groot intellectueel en humanist, die de strenge kloosterregels veranderde en een menselijker beleid voerde. Zij was niet alleen spiritueel leider en filosoof, maar ook arts, wetenschapper, auteur, musicus, mystica en politicus. Leonardo da Vinci en Dante noemden de Duitse kloosteroverste als een van hun grote voorbeelden. 

Vision
VISION (c) The Movie Database (TMDB)

Vision is een interessant en visueel knap kostuumdrama. Ook een rake hagiografie want Von Trotta zoomt met respect en historisch correct in op deze visionaire ‘femina universalis’. Het is de vijfde keer dat Margarethe Von Trotta samenwerkt met Barbara Sukowa en dat voel je constant. De verleiding is groot, maar Sukowa vervalt nooit in gratuite acteernummertjes. Ze draagt de film waardig (die doordringende blik!).

Toch ontneemt Vision je de adem niet. Deze goed bedoelde biografische prent stelt wat teleur omdat de regisseuse er niet in slaagt om de buitengewone erfenis van Hildegard von Bingen op een boeiende en meeslepende manier over te brengen. Ondanks de goede bedoelingen van de regisseur en het talent van de cast, blijft de film wat steken in oppervlakkigheid en mist het de diepgang die nodig is om echt te resoneren bij het publiek. De film heeft te weinig dramatische draagkracht en bij sommige scriptonvolkomenheden frons je de wenkbrauwen. De dialogen zijn vaak houterig en clichématig, en er wordt te weinig aandacht besteed aan de innerlijke strijd en spirituele reis van het hoofdpersonage, die nochtans een opmerkelijke visionaire en mystica was uit de 12e eeuw. Desondanks deze minpuntjes blijft Vision wel een stijlvol en krachtig feministisch portret. Velen vinden Von Trotta trouwens de belangrijkste vrouwelijke regisseur van Duitsland, stimmt! 


Genre: biografie
Jaar: 2009
Regisseur: Margarethe von Trotta
Cast: Barbara Sukowa, Heino Ferch, Hannah Herzsprung
Land: Duitsland
Speelduur: 110 minuten

Related posts