Subscribe Now
Trending News

Blog Post

NIGHT SWIM
NIGHT SWIM (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

NIGHT SWIM 

Poppen en boeken zijn schering en inslag, voertuigen en kleding kwamen we ook al vaker tegen, zelfs een rubberen autoband of een condoom bleken al eens bezeten te zijn, maar een zwembad is een nieuwkomer op de lange lijst met vervloekte voorwerpen, ten minste als we één fragment uit Poltergeist III buiten beschouwing laten. Regisseur Bryce McGuire ging met het gegeven in 2014 aan de slag in een kortfilm en werkte het nu in samenwerking met Blumhouse uit tot een volwaardige langspeler.

In zijn Night Swim is een nietsvermoedend gezin het voornaamste slachtoffer van het bloeddorstige bad. Al zijn de verkwikkende baantjes in het water voor de vader des huizes Ray (Wyatt Russell) net heilzaam. Sinds ze in hun nieuwe woonst zijn ingetrokken herstelt de voormalige Major League Baseball-speler namelijk miraculeus in een snel tempo van multiple sclerose. Zijn vrouw Eve (Kerry Condon) en 2 kinderen, tienerdochter Izzy (Amélie Hoeferle) en de gesloten zoon Elliot (Gavin Warren), delen zijn optimisme over het zwembad niet. Zij worden door stemmen naar het water gelokt, krijgen er de vreemdste hallucinaties of worden door een onzichtbare kracht de dieperik in gesleurd.

Night Swim
NIGHT SWIM (c) The Movie Database (TMDB)

Aanvankelijk blijft het vreemde uitgangspunt nog wel drijven. De eerste helft bevat enkele scènes opgebouwd rond klassieke waterspelletjes zoals het opduiken van muntjes of de tikkertjesvariant Marco Polo, die best creepy zijn, maar geleidelijk aan gaat de film plotgewijs kopje onder en krijgen we voor de zoveelste keer een getormenteerde geest uit het verleden die op wraak belust is. De meerderheid van de Blumhouse-catalogus lijkt wel te steunen op dat plotelement.

Het helpt ook niet dat Night Swim soms lijkt in te gaan tegen zijn eigen regels of de logica zoek is. Veel films, zeker horrorprenten, vereisen een suspension of disbelief waarbij je als kijker bepaalde aannames moet accepteren, maar het mag niet te ridicuul worden of te ver indruisen tegen het gezond verstand. Misschien had Bryce McGuire beter voor een horrorkomedie geopteerd in plaats van het zo serieus aan te pakken? Daarin had het met de wagen vluchten voor een immobiele pool beter tot zijn recht gekomen of wrong het ook minder dat men de problemen simpelweg kon oplossen door niet meer in het water te springen.

Night Swim
NIGHT SWIM (c) The Movie Database (TMDB)

We voelen ook een beetje medeleven met de cast die in Night Swim verzeild zijn geraakt en hun uiterste best doen om er toch nog iets geloofwaardigs van te maken, met Kerry Condon voorop. De actrice die als twee druppels water lijkt op Rebecca Ferguson, leek na haar dik verdiende Oscar-nominatie voor The Banshees of Inisherin eindelijk de grote doorbraak te hebben geforceerd, maar kan hier haar talent niet tentoonspreiden.

Uiteindelijk heeft Night Swim onze schrik om het zwembad te jumpen zeker niet aangewakkert, enkel maar de angst om nog eens op een ondermaatse film over een bezeten object te stoten.


Genre: Horror, thriller
Jaar: 2018
Regisseur: Bryce McGuire
Cast: Kerry Condon, Wyatt Russell, Amélie Hoeferle, Gavin Warren
Land: USA
Speelduur: 98 minuten

Related posts