Subscribe Now
Trending News

Blog Post

UMMA
Flashback

UMMA 

Wanneer haar oom plots voor haar deur staat, ziet imker Amanda iets terugkeren dat ze gehoopt had nooit meer te hoeven terug te zien: haar verleden. Het leven van Soo-hyun, de door haar dominante moeder getormenteerde vrouw die haar cultuur en naam achter zich zou laten voor een nieuw leven. Haar moeder is overleden en nu valt het op haar schouders om de laatste ritten te voltrekken, zodat ze haar ziel kan vinden. Alsof Amanda nog niet genoeg aan haar hoofd had, nu haar eigen dochter op het punt staat om het moedernest te verlaten. Terwijl ze worstelt met deze aanstaande verandering en deze taak die haar wordt opgedrongen, wordt ook haar grootste angst meer en meer een realiteit. Ze wordt meer en meer als haar moeder…

Worden als de ouder waarmee je geen goede band hebt is een angst die menig volwassenen hebben wanneer ze zelf kinderen hebben. Je houdt je altijd voor dat je anders zal zijn, dat je het beter zal doen, maar wat als dat allemaal toch niet zo’n evidentie is? Dat is de hamvraag waarmee Umma komt aanzetten.

Het verhaal concentreert zich rond een moeder die geconfronteerd wordt met haar twee grootste angsten: haar moeder en de schrik om te worden als haar moeder. Doorheen een narratief waarin we worden meegenomen op een herkenbare rit van griezelelementen verkennen we haar verleden en de diepe impact die haar jeugd op haar heeft gehad.

FIVEL STEWART in UMMA (c) The Movie Database (TMDB)
FIVEL STEWART in UMMA (c) The Movie Database (TMDB)

We zien hoe ze deze demonen tegemoet gaat en hoe ze zelf evolueert door de ervaringen die haar ten deel vallen. Hierbij valt Umma terug op genre-typerende misleidingen en tropes, nergens al te origineel, maar toch passend. Verder gaat het plot ook de nuance van de problematiek niet uit de weg; zonder ouderlijk wangedrag schoon te praten, toont het aan hoe gemakkelijk je zelf in de toxische patronen kan vervallen. Dezelfde angsten die eens haar moeder hebben geteisterd, vallen haar nu ook ten beurt en hoewel ze zeker niet zo link is als haar eigen moeder, heeft Amanda toch schade aangebracht bij haar dochter. Mishandeling kan dan ook vele vormen aannemen en zijn niet allemaal even zichtbaar, maar daarom niet minder aanwezig. Maar het durft ook de vraag te stellen: is kiezen voor het kleinste kwaad verkeerd?Voor een thematisch heftig plot heb je wel nog een sterke cast nodig, maar MeeWha Alana Lee, Sandra Oh en Fivel Stewart spelen de drie generaties fantastisch. Ze hebben een geweldige chemie samen en zelfs de duistersten onder hen blijven een erg menselijk gezicht behouden. Hetgeen dat deze horror enkel wel nog wat mist, is spanning. Het is namelijk eerder voorzichtig en braaf en neemt niet veel risico’s. Van een bodycount kunnen we al helemaal niet spreken en is het dus ook accurater om bij deze film te spreken over een supernatuurlijk drama. Wat het plot eveneens geen slecht zou hebben gedaan, was wat meer ambiguïteit te injecteren in het geheel. Desalniettemin is Umma zeker een kijkervaring waarop we tevreden kunnen terugkijken. Het brengt wijze lessen aan, zonder de kijker al te veel te bemoederen.

Genre: drama, mystery, horror
Jaar: 2022
Regisseur: Iris K. Shim
Cast: Sandra Oh, Fivel Stewart, Dermot Mulroney, MeeWha Alana Lee
Land: USA
Speelduur: 83 minuten

Related posts