Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE STRANGERS: CHAPTER 1
THE STRANGERS: CHAPTER 1 (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
Bioscoop

THE STRANGERS: CHAPTER 1 

Renny Harlin. Het is niet echt een naam die onmiddellijk tot de cinefiele verbeelding spreekt, maar zijn films doen dat wel. Zeg zelf: A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master, Die Hard 2, de Stallone-film Cliffhanger, de megaflop maar toch uiterst gave Cutthroat Island of The Long Kiss Goodnight zijn toch titels waar menig filmmaker zou voor willen tekenen. Het addertje onder het gras is evenwel dat het allemaal films uit de jaren 90 zijn. Harlin is wel nooit gestopt, maar eens de nillies aanbraken was hij alleen nog maar goed voor releases die regelrecht op dvd werden gedropt. Een regisseur die al lang op retour zit, maar nog volop ambities heeft zoals zijn nieuwste horrorproject The Strangers.

The Strangers: Chapter 1 is ondertussen al de derde film die gebaseerd is op een verhaal van Bryan Bertino. De eerste film uit 2008 die Bertino zelf regisseerde was een behoorlijk succes, maar de sequel The Strangers: Prey at Night met Christina Hendricks herinnert zich wellicht de grootste horrorfreak niet meer. Mocht je de twee ooit hebben gemist, hoef je niet in paniek slaan. Niet alleen omdat het debiele verhaal iedere kleuter op zijn duimpje kan begrijpen, ook omdat de nieuwe trilogie (jawel!) bestaat uit drie op zichzelf staande films en waarbij Chapter 1 een soortgelijke premisse volgt als de eerste film. Nog twee delen te gaan dus, tenminste voor wie er zin in heeft en men moet niet eens lang wachten want het tweede deel van deze rommel wordt nog deze herfst verwacht.

THE STRANGERS: CHAPTER 1 (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
THE STRANGERS: CHAPTER 1 (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)

Harlin zelf gelooft er volop in dat het publiek zit te wachten op de andere delen en is zelfs zo brutaal om de film midden in het verhaal te laten stoppen met de mededeling dat het verhaal verder gezet wordt in de sequel. Net zoals in Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One of Fast X, alleen nog wat meer boertig.

Het beste gegeven is dat de film maar 90 minuten duurt, ook al voelt het als twee uur aan. Het verhaal is simpel en in een tweetal zinnen gemakkelijk samen te vatten. Maya (Madelaine Petsch en in Amerika bekend door haar rol in Riverdale) wil samen met haar vriend Ryan (Froy Gutierrez) hun relatie wat nieuw leven inblazen tijdens een weekendje uit. Onderweg krijgen ze (hoe kan het ook anders) autopech en worden ze gedwongen om de nacht door te brengen in een afgelegen Airbnb-huis waar ze al vlug geterroriseerd worden door drie moordlustige gemaskerde vreemdelingen.Er wordt wat heen en weer gerend, er wordt wat op de deur geklopt, je hebt wederom garagisten die je niet kan vertrouwen, je hoort Nights In White Satin van The Moody Blues of af en toe valt er wel een dode, maar meer heeft deze gedateerde puinhoop niet te bieden.

The Strangers: Chapter 1 spiegelt zich duidelijk aan de horror van de jaren 90, waar niks mis mee is, alleen heb je het al zo vaak gezien en beter. Geen enkele vondst is ook maar een beetje origineel en is schaamteloos gepikt uit andere titels, zelfs (spoiler alert) de scène met de nagel uit A Quiet Place. Voeg daarbij het feit dat de film niks van body heeft, zo weten we niet eens wie de gemaskerde daders zijn of wat hun doel is of heb je aftandse acteerprestaties die niet eens zouden volstaan in een soap en je hebt zonder al te veel moeite met The Strangers: Chapter 1 één van de meest belabberde titels die je dezer dagen in de bioscoop kan zien.

Genre: horror
Jaar: 2024
Regisseur: Renny Harlin
Cast: Madelaine Petsch, Froy Gutierrez, Gabriel Basso, Ema Horvath
Land: USA
Speelduur: 91 minuten

Related posts