Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU’RE DEAD
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
Flashback

BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU’RE DEAD 

Met klassiekers als The Hill, Serpico, Dog Day Afternoon, Network, Prince of the City of The Verdict is Sidney Lumet één van Amerika’s meest invloedrijke regisseurs. Iets minder bekend – om niet te zeggen helemaal vergeten – is zijn Before the Devil Knows You’re Dead uit 2007.

Deze misdaadthriller is zeker niet zijn beste werk. Waarschijnlijk heeft veel te maken met het feit dat het de eerste keer was dat Lumet een digitale film opnam. Het werd uiteindelijk de enige film die hij op deze manier maakte, want vier jaar later overleed de cineast op 86-jarige leeftijd. Af en toe merk je toch ook dat Lumet iets te ongegeneerd omging met de digitale trucs waardoor bepaalde scènes wat gedateerd overkomen. Aan het verhaal en nog minder aan de acteerprestaties ligt het evenwel niet.

ETHAN HAWKE in BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
ETHAN HAWKE in BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU’RE DEAD (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)

Lumet vertelt het verhaal van twee aan lager wal geraakte broers (Philip Seymour Hoffman en Ethan Hawke) die het idiote plan bedenken om de juwelierszaak van hun ouders te beroven. Het Ierse gezegde en de eerste zin van de film “May you be in heaven half an hour, before the devil knows you’re dead” waarmee de film begint, voorspelt dan ook maar weinig goeds.

Meer vertellen over deze film zou zonde zijn. Wel is het jammer dat Lumet de hele chronologie van het verhaal in stukken hakte en dat lukraak een plaats gaf. Sommige scènes spelen zich af voor de noodlottige overval, terwijl anderen zich focussen op de gebeurtenissen erna. Een beslissing die de spanning nooit ten goede komt, maar gelukkig wordt de film meer dan overeind gehouden door de briljante vertolkingen van Ethan Hawke en ’s werelds meest gemiste acteur Philip Seymour Hoffman. Naast deze twee klasbakken is er ook een fenomale rol weggelegd voor Albert Finney als radeloze vader. Hij werkte in 1974 reeds met Sidney Lumet samen voor zijn versie van Murder on the Orient Express.

De film waarin ook Marisa Tomei te zien was, deed het wel goed bij critici, maar het publiek had in 2007 blijkbaar zin in iets anders. Jammer, want het scenario van Kelly Masterson die later ook Snowpiercer van Bong Joon-ho zou schrijven, leent zich perfect voor een heerlijk ouderwets Lumet-misdaaddrama met klasse. De film verscheen destijds op Blu-ray en dvd bij het ondertussen al lang ter ziele gegane A-Film en is beslist de moeite waard om mee te nemen als je hem voor een prikje op de rommelmarkt of in de kringloopwinkel tegenkomt.


Genre: misdaad
Jaar: 2007
Regisseur: Sidney Lumet
Cast: Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Marisa Tomei, Albert Finney
Land:  USA
Speelduur: 117 minuten

Related posts