Subscribe Now
Trending News

Blog Post

EMILY
EMMA-MACKEY in EMILY (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

EMILY 

Emily is het regiedebuut van actrice Frances O’Connor en bestrijkt de laatste 10 jaar van Emily Brontës veel te korte leven. Emily (Emma Mackey die voor altijd met de Netflixserie Sex education verbonden zal blijven) is de middelste van de literaire Brontë zussen en wordt in hun woonplaats Haworth beschouwd als “the strange one”. Ze komt ook vreemd over: altijd stopt ze zich in gezelschap weg achter haar zussen, ze zal zelf niemand aanspreken en houdt er van om alleen over de heidelandschappen te zwerven waarbij ze meer dan één keer druipnat van de regen thuiskomt. Je kan dat interpreteren zoals je wil, maar de manier waarop Mackey haar portretteert, doet hard denken aan een heel extreme introvert die haar aandacht en energie enkel aan bepaalde mensen kan en wil geven.

En dat zijn vooral haar familieleden en in het bijzonder haar oudere broer Branwell die als het zwarte schaap van de familie beschouwd wordt. Hij sleurt haar kortstondig mee in zijn kwaaie gewoontes: roken, drinken, opium nemen, mensen bespioneren, … maar je merkt dat ze in zijn aanwezigheid open bloeit.

EMMA-MACKEY in EMILY (c) The Movie Database (TMDB)



Wanneer William Weightman, de nieuwe pastoor, in het dorp aankomt zijn de Brontë kinderen elk op hun eigen manier in hem geïnteresseerd maar het zal  – volgens deze film – Emily zijn die het meest met hem zal optrekken. In hoeverre ze in werkelijkheid met elkaar om gingen is niet gekend, maar Frances O’Connor maakt er meteen een liefdeshistorie van die enkel in mineur kan aflopen.

Met Weightman oefent ze haar Frans – met zus Charlotte trekt Emily naar Brussel om daar les te geven en hun Frans was meer dan behoorlijk – en dat is natuurlijk het moment voor Mackey om de wereld nog eens te laten zien dat ze perfect tweetalig is. Wat ze ook al in de film Eiffel (2021) met tegenspeler Romain Duris bewees.

Emily is een biografische film met nogal wat dichterlijke vrijheden geworden en dat stoort helemaal niet, vooral dan omdat er juist over het leven van Emily Brontë weinig geweten is. Of toch: ze publiceerde slechts één roman, Wuthering heights, en stierf een jaar na de publicatie ervan op 30-jarige leeftijd. Emily krijgt de eerste publicatie van haar boek te zien in de film maar daar staat haar naam op de rug. Het boek werd in werkelijkheid onder een mannelijk pseudoniem uitgegeven en haar naam zou pas 10 jaar later bij een heruitgave op de cover komen. Ze heeft dat dus nooit zelf gezien. Een historische lapsus en des te spijtiger omdat O’Connor de film vanuit het vrouwelijke oogpunt en de moeilijkheden die vrouwen in de tijd doormaakten presenteert. Dan zou zo’n ding juist wel in de film moeten zitten. Emily is desondanks een geslaagde historische film over een meer dan intrigerende historische figuur. Nu nog Wuthering heights gaan lezen – of één van de ontelbare verfilmingen ervan bekijken.


GENRE: drama, kostuumfilm
JAAR: 2022
REGISSEUR: Frances O’Connor
CAST: Emma Mackey, Fionn Whitehead, Oliver Jackson-Cohen, Alexandra Dowling, Amelia Gething, Adrian Dunbar, Gemma Jones
LAND : UK


Related posts