Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DIAL M FOR MURDER
GRACE KELLY in DIAL M FOR MURDER (c) IMDB Pro
Flashback

DIAL M FOR MURDER 

Sir Alfred Joseph Hitchcock was een Brits filmregisseur die universeel wordt beschouwd als één van de beste filmmakers ooit. Zijn carrière omspande een tijdperk van meer dan een halve eeuw. Hij had enorm succes met stille- en geluidsfilms, zowel in Groot-Brittannië als de Verenigde Staten. Zijn bekendste genre was dat van de thriller en kreeg dan ook (en meer dan terecht) de bijnaam ‘Master of Suspense’.

Een van zijn meest besproken en succesvolste klassiekers is Dial M for Murder uit 1954 met diva Grace Kelly en klasbak Ray Milland in de hoofdrollen. Deze meesterlijke thriller gebaseerd op het toneelstuk van Frederick Knott, is een verfijnde mix van suspense, manipulatie en ingenieuze plotwendingen. In Dial M for Murder maken we kennis met Tony Wendice, een bedrieglijke en gewiekste echtgenoot die het plan heeft opgezet om zijn vrouw, Margo, te (laten) vermoorden om haar fortuin op te strijken. Het plot ontvouwt zich met een doordachte precisie, waarbij Hitchcock zijn kenmerkende en befaamde regiestijl combineert met briljante vertolkingen.

DIAL M FOR MURDER (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
DIAL M FOR MURDER (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)

Ray Milland is uitermate overtuigend als de berekenende Tony, die zijn perfecte moordopzet uiteen ziet vallen wanneer zijn vrouw zich op onverwachte wijze verdedigt. Hitch wou per se de toenmalige A-lister Cary Grant in de hoofdrol, maar moest uiteindelijk de duimen leggen voor de bonzen van Warner Brothers die van mening waren dat Grant niet ‘geschikt’ was om een slechterik te vertolken. Grace Kelly straalt als de bedreigde Margot, met haar onschuldige charme en onverzettelijke kracht in het licht van de op handen zijnde tragedie.

Het meest memorabele aspect van dit chef-d’oeuvre is echter de excellente regie van de maestro. Zijn beheersing van spanning en zijn vermogen om de kijker op het puntje van de stoel te duwen en daar ook meer dan honderd minuten vast te pinnen, zelfs in een ogenschijnlijk eenvoudige setting als een claustrofobisch appartement, getuigt van zijn genie. De scène waarin de moordpoging plaatsvindt, met een telefoondraad – ja, dit huiveringwekkend en nagelbijtend drama dateert van voor het slimme-telefoon-tijdperk – als centraal element, is een meesterwerk in suspensecinema.

Dial M for Murder
DIAL M FOR MURDER (c) IMDB Pro

De cinematografie en het gebruik van de ruimte zijn opmerkelijk. Hitchcock benut de beperkte setting van de woning optimaal, waardoor het beklemmende gevoel van paranoia en dreiging dramatisch wordt versterkt. Daarenboven zijn de dialogen scherp en doordacht, met slimme wendingen die de kijker voortdurend op het verkeerde been zetten. De titel, Dial M for Murder, benadrukt het cruciale moment waarop het telefoontoestel als instrument van het lot fungeert, waardoor een schijnbaar perfecte misdaad in een web van intriges wordt verstrikt.

Insiders weten dat Hitchcock in al zijn films even te zien is in een zorgvuldig uitgekiend puzzelachtige cameo. Omdat Dial M for Murder zich afspeelt in één gesloten ruimte, moet je even opletten om zijn zwart-wit-foto te zien hangen aan een van de muren van de woning. 

Kortom, Dial M for Murder is één van de vele kronen op Hitchcocks omvangrijk en uniek oeuvre dat de kijker intens boeit met zijn intelligentie en spanning. Het is een tijdloos voorbeeld van de ‘Master of Suspense’ zijn ongeëvenaard vakmanschap en een must-see voor liefhebbers van cinematografische klassiekers.Nog een weetje ter afronding: hoewel Dial M for Murder bijna altijd werd vertoond in 2-D is de film origineel gefilmd in 3-D.

Genre: thriller, crime
Jaar: 1954
Regisseur: Alfred Hitchcock
Cast: Grace Kelly, Ray Milland, Robert Cummings, John Williams
Land: USA
Speelduur: 105 minuten

Related posts