Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LA CONTADORA DE PELICULAS
LA CONTADORA DE PELICULAS (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
Bioscoop

LA CONTADORA DE PELICULAS 

In hartje Chileense Atacama-woestijn, één van de meest onherbergzame en droge plaatsen op aarde, in een verdord dorp, ontstaan en gegroeid in functie van geprivatiseerde zoutwinning (een materiaal waar de woestijn rijk aan is), ontmoeten we Medardo, een forty-something arbeider in dienst van een Duits bedrijf dat de plaatselijke salpeteraders exploiteert. Hij is een trouwe werknemer die met zijn povere wedde zijn lieftallige echtgenote en hun vier kinderen probeert te onderhouden. 

Enkel de zondag is het feest want dan vermaakt het gezin zich kostelijk met een bioscoopbezoek. Wanneer Medardo door een zwaar arbeidsongeval invalide wordt, komt het gezin in financiële moeilijkheden waardoor ze niet meer allemaal samen naar de bioscoop kunnen. Als de nood het hoogst is, is de oplossing meestal nabij en dus stuurt men Maria Margarita, hun enige dochter, alleen naar de film die het verhaal vervolgens gepassioneerd naverteld in familiekring en later aan het ganse dorp. Na een tijdje wordt ze gretig ‘de filmverteller’ (La Contadora de Películas) genoemd en ontvangt ze voor haar uitzonderlijk talent een klein stipendium waarmee het gezin kan overleven. Wanneer de moeder het op een dag voor bekeken houdt en het gezin ontvlucht, stapelen de rampzalige gebeurtenissen zich op. 

De film speelt zich af in Chili tussen 1966 en 1973, de laatste datum van de staatsgreep van Pinochet, en is gebaseerd op De Filmvertelster, een van de bekendste romans van de Chileense schrijver Hernán Rivera Letelier, bekend voor zijn humane literaire werken die vaak de levensomstandigheden en cultuur van de arbeidersklasse in de mijngebieden van het noorden van Chili beschrijven. 

De befaamde Braziliaanse regisseur Walter Salles (Central do Brasil, The Motorcycle Diaries) heeft in samenwerking met zijn Spaanse collega’s Rafa Russo (Remember Me) en Isabel Coixet (Un Amor, The Bookshop), een script gemaakt dat sommige gebeurtenissen in de roman gedeeltelijk wijzigt, maar over het algemeen het verhaal dat duidelijk autobiografisch is, respecteert. 

Hoewel Lone Scherfig een ervaren Deense regisseuse en scenarioschrijfster is met veertig jaar ervaring en internationaal hoog scoorde met de excentrieke komedies als Italian for Beginners en Wilbur Wants to Kill Himself, is ze niet bepaald de meest geschikte persoon om dit melancholisch, sensitief en vooral een bevlogen ode aan de film, in te blikken. 

Ze beschikt niet echt over de nodige ‘touch’ om de noodzakelijke emotie subtiel in het drama te injecteren. Scherfig focust haar te veel op het literaire waardoor bijna alle personages te weinig uitstraling en impact hebben en vooral te weinig zijn opgetrokken uit vlees en bloed. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Walter Salles zelf achter de camera ging plaatsnemen en dat had wellicht een ander en meer bevlogen ode aan de cinema opgeleverd in de stijl van Giuseppe Tornatore’s legendarische Cinema Paradiso

Desondanks is La Contadora de Películas toch wel een heel keurige, vertederend grappige, technisch goed gemaakte ‘liefdesbrief ‘met als achtergrond de sociale en politieke veranderingen in Chili, die prettig en grotendeels ontspannend is om naar te kijken en waarin degelijk wordt geacteerd, in het bijzonder door ras-karakteracteur Antonio de la Torre (El Reino, La Isla Minima, Grupo 7), de immer knappe Bérénice Bejo (The Artist, Le Passé, L’économie du Couple) en het charmante televisiesterretje Sara Becker, maar het is het toch weer Daniel Brühl die naar gewoonte, hier in de rol als vertegenwoordiger van de Duitse fabrikant, ondermaats presteert.

Het degelijke en uit het leven gegrepen verhaal speelt zich af tegen de indrukwekkende uitgestrektheid en leegte van de Atacama-woestijn, verbluffend in beeld gebracht door Daniel Aranyó die zijn uitgelezen talent als D.O.P. al bewees in onder meer Spider-Man: Far from Home en The Last Days.

La Contadora de Películas werd genomineerd voor drie Goya’s (de Spaanse filmprijzen), maar kon er (een beetje onterecht) geen enkele verzilveren, maar werd wel bekroond met de Catalaanse Gaudí-award en de Best Feature Award op het filmfestival van Valladolid. 


Genre: drama
Jaar: 2023
Regisseur: Lone Scherfig
Cast: Antonio de la Torre, Bérénice Bejo, Sara Becker, Daniel Brühl
Land: Spanje, Frankrijk, Chili 
Speelduur: 116 minuten

Related posts