Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DREAMSCAPE
DREAMSCAPE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

DREAMSCAPE 


De reden waarom de producers van Dreamscape voor een Indiana Jones-achtige filmposter kozen, zal wellicht iets te maken hebben met Kate Capshaw die in 1984 ook de hoofdrol had in Indiana Jones and the Temple of Doom, maar daarmee stopt elke vergelijking. Deze geflopte sciencefictionfilm van Joseph Ruben die later nog een grote hit zou scoren met het Julia Roberts-vehikel Sleeping Wth Te Enemy gaat over droommanipulatie en de mogelijke gevolgen ervan.

Een onderwerp dat al aan bod kwam in het eerder uitgebrachte Brainstorm en A Nightmare on Elm Street dat ook in 1984 verscheen. En toeval of niet, ook in Dreamscape heeft iemand messen aan zijn vingers. Dreamscape werd de tweede film in de geschiedenis die een PG-13-rating kreeg volgens de nieuwe MPAA-classificatie richtlijnen (de eerste was Red Dawn). Qua stijl ligt de film wat in de stijl van The Dead Zone van David Cronenberg en The Fury van Brian De Palma.

Dennis Quaid was de eerste en enige keuze voor Alex Gardner, een helderziende die zijn talent uitsluitend gebruikt voor persoonlijk gewin zoals het gokken of het rokkenjagen. Op zijn negentiende maakte hij deel uit  van een wetenschappelijk onderzoeksproject over zijn paranormale gaven, maar midden in de studie stapte hij op. Na een zoveelste bezoekje aan de paardenrennen wordt hij ontvoerd door Finch (Chris Mulkey) en Babcock (Peter Jason) die werken voor een academische instelling. Het blijkt al gauw dat Alex herenigd wordt met zijn voormalige mentor Dr. Paul Novotny (Max von Sydow) die een psychisch onderzoek leidt dat door de overheid gefinancierd wordt.

DREAMSCAPE (c) The Movie Database (TMDB)


Novotny die geholpen wordt door collega-wetenschapper Dr. Jane DeVries (Kate Capshaw) heeft een techniek ontwikkeld waarmee paranormaal begaafden zich kunnen verbinden met de geest van mensen die zich in een fase van REM-slaap bevinden, helaas heeft Bob Blair (Christopher Plummer) die voor de overheid werkt en ook in het project betrokken is heeft minder goede bedoelingen.

Het enige waar deze film onder lijdt zijn de special effects die soms net iets te sullig lijken, ook al kan men de goedkope trucages wegmoffelen onder het mom dat het toch maar dromen zijn. Voor de rest krijg je een solide film met een uitmuntende cast met voorop Dennis Quaid die qua looks wat lijkt op het personage van Malcolm McDowell in A Clockwork Orange, en die ook (toeval of niet) Alex heet.

Maar ook David Patrick Kelly (een vast Twin Peaks-personage) schittert hier als losgeslagen psychopaat. Kortom, het is onbegrijpelijk dat niet meer mensen Dreamscape aanhalen als men het over geslaagde psychologische thrillers uit de jaren 80 heeft. Checken dus!

GENRE: avontuur
JAAR: 1984
REGISSEUR: Joseph Ruben
CAST: Dennis Quaid, Max von Sydow, Christopher Plummer, Eddie Albert, Kate Capshaw
LAND : USA
BEOORDELING : ***1/2

Related posts