Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BOLT
BOLT (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
Flashback

BOLT 

Voor alle duidelijkheid: Bolt is geen ingenieuze handleiding over loodgieters of handige Harry’s, maar de eerste 3D-animatieprent die uit de Walt Disney-studio’s rolt onder artistieke supervisie van voormalig Pixar-patron, John Lasseter. Na het Chicken Little-debacle, scheen er (oef!) weer licht in de computeranimatiecatacomben van de befaamde muisfabriek. Snel toch eerst even meegeven dat Bolt een schattige hond is die uit zijn Marvel-strip-kadrering lijkt ontsnapt te zijn en dus obligaat over supergaven beschikt. 

Althans dat is toch het gevoel dat je krijgt bij de openingssequens, want het cineastenduo Byron Howard/Chris Williams pakt je van bij de aanvang bij je nekvel. In pure explosieve ‘James Hond’-stijl probeert Bolt zijn baasje Penny te beschermen tegen de sardonische kidnapintenties van de vileine Dr. Calico. 

Daverende helikopters, snelle hybride auto’s en opgedreven moto’s vliegen en rijden je om de oren met een speed waar zelfs agent 007 en James Bourne tinnitus zouden van krijgen. Door een handig zetje beseft het publiek spoedig dat Bolt maar een ‘steracteur’ is uit een succesvolle tv-serie. Bolt himself heeft daar echter totaal geen notie van. Wanneer hij door toeval in de buitenwereld belandt, ontdekt hij niet zo kwispelend dat hij in een schrijnende The Truman Show-situatie rondjes loopt. 

BOLT (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)
BOLT (C) THE MOVIE DATABASE (TMDB)

‘On the road’ beseft Bolt (stem van John Travolta) met mondjesmaat wat het is om als working class zero door het leven te trippelen in plaats van als een geadoreerde BH (Bekende Hond). Hij krijgt snel hulp en steun van een wel heel buitenissige poes en een ADHD-glazen-bol-hamster. 

Doorheen deze tureluurse beestenboel ramt ome Walt alweer trouw en deze keer niet zo subtiel, zijn moraliserende missie in je strot. Een van de sterkste punten van Bolt is zijn karakterontwikkeling terwijl hij leert omgaan met zijn nieuwe realiteit. Zijn relatie met de eigenzinnige zwerfkat Mittens en de overenthousiaste hamster Rhino, zorgt voor veel humor en hartverwarmende momenten. De animatie is levendig en kleurrijk, met spectaculaire actiescènes en indrukwekkende visuele effecten.

Hoewel het verhaal misschien niet bijzonder origineel is, slaagt Bolt er bij momenten toch in te verrassen met zijn scherpe dialogen, pakkende muziek en universeel aansprekende thema’s van vriendschap, moed en zelfontdekking. Toch is deze gemoderniseerde Lassie-versie een tikkeltje te voorspelbaar en haalt het zowel technisch als inventief niet het fel gesmaakte Pixar-niveau. Het is wel een pittige, energieke, entertainende, charmante en vooral actievolle animatieprent die zowel kinderen als volwassenen zal vermaken en inspireren. 

Genre: animatiefilm
Jaar: 2008
Regisseur: Byron Howard, Chris Williams
Cast: John Travolta, Miley Cyrus, Susie Essman, Mark Walton
Land: USA
Speelduur: 103 minuten

Related posts