Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ZODIAC
ZODIAC (c) BART BAEVEGEMS
België boven

ZODIAC 

De gekende Gentse toneel-, televisieserie- en filmacteur Titus De Voogdt (Belgica, Welp, Steve + Sky, 1985, Beau Séjour, De Twaalf, The Missing, Celebrity masterchef) en de eveneens uit Gent afkomstige producer/regisseur Hans Buyse (webserie Vuile Klap, met meer dan 5 miljoen Vlaamse views, en daarnaast talloze videoclips van onder meer Rios, Absynthe Minded, Postman & Anouk), zijn net als hun mutuele dochters die samen op school zitten, dikke vrienden.

Na de corona-pandemie vond het duo het hoog tijd om samen een project op het getouw te zetten. Op het moment dat ze de koppen bij elkaar staken, kwam de vluchtelingenproblematiek wel heel dichtbij. Het was niet langer meer de ver van mijn bed show. Bijna dagelijks werden ze geconfronteerd met nieuwsberichten over kapseizende boten met heel veel hulpzoekende vluchtelingen in nood, naar hun land van herkomst worden teruggestuurd of die in het slechtste geval om het leven komen. Op geen enkel thema wordt het politieke debat zo scherp gevoerd als de vluchtelingenstroom in Europa. De toestanden zijn doorgaans schrijnend en zowel bij Titus als Hans kwamen de emoties hieromtrent hard binnen, maar merkten ze ook wel dat dergelijke gevoelens weer snel verdwenen omdat men doorgaans dagelijks te druk bezig is met de eigen problemen.

ZODIAC (c) BART BAEVEGEMS
ZODIAC (c) BART BAEVEGEMS

Vanuit deze achtergrond sloegen de twee buddy’s de handen in elkaar, schreven een scenario en realiseerden ze de kortfilm Zodiac, niet te verwarren natuurlijk met David Finchers gelijknamige thriller. Ze trokken naar de Belgische kust (meer precies naar Nieuwpoort) voor de opnames. Hans nam plaats achter de camera en Titus die zelf één van de hoofdrollen vertolkt, ging voor zijn sidekick op het scherm aankloppen bij die andere heel gekende Belgische rasacteur Bart Hollanders (Dealer, Yummy, Groenten uit Balen, Callboys, Exen, De Twaalf). 

Zodiac vertelt het verhaal van Thomas (Bart Hollanders), een man die net een relatiebreuk achter de rug heeft en zijn leven op orde wil stellen. Niet zo makkelijk blijkt. Hij wordt door Louis (De Voogdt) uitgenodigd voor een dagtripje op zee met de bedoeling zoveel mogelijk Noordzeevissen aan de haak te slaan. Ondanks alle goede en therapeutische bedoelingen, is Thomas meer bezig met zijn ex-vriendin dan met visjes vangen. Tot ze plots midden op zee een boot spotten met zeven vluchtelingen aan boord. Uiteraard snellen de twee loze vissers te hulp. Het blijken migranten te zijn op weg naar (hopelijk) betere oorden, maar die hebben te kampen met motorpech. Wat nu? De mensen in nood helpen? De autoriteiten verwittigen? En wat met ieders empathisch vermogen? Eén ding is zeker: de vriendschap tussen de twee veertigers komt hierdoor zwaar onder druk te staan. 

Met Zodiac levert Buyse een intrigerende en sterke kortfilm af door zijn subtiele benadering van een brandend actueel en tevens universeel thema, gekoppeld aan een fascinerende psychologische analyse van twee vrienden, mensen van vlees en bloed, maar die anders denken en daarom hun onderlinge hechtheid op losse schroeven zetten. De Voogdt en Hollanders zijn perfect gecast en zetten heel knappe prestaties neer, ondanks de beperkte tijd om hun personages te ontwikkelen. Thomas en Louis voelen heel authentiek aan. De onderlinge chemie tussen de gabbers draagt bij aan de geloofwaardigheid van hun onderlinge relatie en het tweespan slaagt er probleemloos in om de complexiteit van hun personages goed over te brengen, wat de emotionele impact van de film vergroot.

ZODIAC (c) BART BAEVEGEMS
ZODIAC (c) BART BAEVEGEMS

Buyse toont zijn talent als regisseur door vakkundig gebruik te maken van sfeervolle belichting en cinematografie die de soms beklemmende sfeer accuraat versterken. De filmmaker maakt eveneens sterke visuele en narratieve keuzes. De beelden zijn zorgvuldig samengesteld om de kijker onder te dompelen in de wereld van de personen op drift.

De montage van Jorrit Eggermont is pittig en effectief, waardoor het verhaal in een vloeiend tempo verloopt. De sounddesign van Pieter Desmet en de muziek van Ambroos De Schepper complementeren de krachtige beelden van D.O.P. Jochen De Costere en dragen bij aan de meeslepende sfeer. Daarenboven zijn de typische zee-geluidseffecten perfect gedoseerd zodat ze de dialogen of de verstaanbaarheid niet verstoren.

Zodiac is ook – bij wijze van spreken – deels autobiografisch want de liefdesbreuk waar Thomas in de prent mee kampt, heeft Buyse zelf meegemaakt. Zo ontdekte hij trouwens dat een mens eigenlijk vooral stilstaat en bezig is met zijn persoonlijke problemen terwijl er zo veel ergs gaande is in de wereld. Deze vaststelling fungeert als onderliggende rode draad doorheen het verhaal.

Verder is Titus in het echte leven ook een fervent sportvisser. De Leona, de boot die in Zodiac wordt gebruikt, is zijn eigen schuit waarmee hij bijna wekelijks de zee bevaart om te vissen. Op het water is dan ook het idee ontstaan om ‘iets’ te doen met de zee waar hij al zoveel mooie momenten heeft beleefd. En toen Hans hem aansprak om van gedachten te wisselen over de tragische contemporaine vluchtelingenproblematiek en hoe de meeste mensen ermee omgaan, vielen blijkbaar de puzzelstukjes voor Zodiac bij elkaar.

De opmerkzame kijker zal trouwens vaststellen dat singer-songwriter Meskerem Mees een heel ingetogen, maar gevoelige vertolking (haar eerste filmrol trouwens) aflevert als een van de in gevaar verkerende bootvluchtelingen.

Zodiac werd in avant-première vertoond in het KASK te Gent wat zorgde voor een ware overrompeling, tijdens het Filmfestival van Oostende en op het Brussels Short Film Festival (BSFF), waar hij werd bekroond met de Grand Prix van de Nationale Competitie en de ‘BE TV’-award. Daarmee hebben de makers meteen ook een ticket naar de Oscars op zak.

Genre: kortfilm, drama
Jaar: 2024
Regisseur: Hans Buyse
Cast: Titus De Voogdt, Bart Hollanders, Meskerem Mees
Land: België
Speelduur: 15 minuten

Related posts