Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BUG
BUG (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BUG 

Wijlen William Friedkin mag dan wel bekend staan als één van de meest innoverende en belangrijke cineasten uit de filmgeschiedenis, toch is het zo dat men het meestal alleen maar over zijn misdaadepos The French Connection of zijn baanbrekende horrorthriller The Exorcist heeft. Af en toe waagt een goede ziel zich weleens aan het benoemen van To Live and Die in L.A. of diens Wages Of Fear-remake Sorcerer, maar daar blijft het vaak helaas bij.

Bug wordt dan ook zelden of nooit vernoemd, een ietwat vreemde thriller uit 2006 die gebaseerd is op het toneelstuk van Tracy Letts (vooral bekend van haar debuut August: Osage County, op haar beurt verfilmd door John Wells). Bug deed het allesbehalve goed. Zowel Tracy Letts als William Friedkin (de twee werkten ook samen aan Killer Joe) waren compleet ontevreden over de manier waarop Lionsgate de film op de markt gooide. Het is zelfs zo dat de film jarenlang in Nederland en Duitsland alleen maar op Blu-ray te vinden was. De critici waren gelukkig wat positiever, maar daar koop je geen bioscoopkaartjes mee…

BUG (c) The Movie Database (TMDB)
BUG (c) The Movie Database (TMDB)

Doordat de film – op een paar buitenopnames na – zich volledig in een afvallige motelkamer afspeelt voelt de filmversie wat als een toneelstuk aan. Niet dat dit een minpunt is, wel vormt dit een extra inspanning voor de acteurs. Perfect vertolkt, zowel door Ashley Judd in een rol zoals je haar nog nooit zag en Michael Shannon, die William Friedkin voor het eerst bezig zag in een toneelstuk en waarvan hij meteen wist dat er een groot talent in de jongeman verborgen zat.

Bug gaat over doorgedreven waanzin. Ashley Judd speelt de labiele Agnes White. Ze woont in een vervallen motel op het platteland van Oklahoma en krijgt haar alcoholprobleem niet onder controle. Haar leven is dan ook één zooitje, zo verdween bijna tien jaar geleden haar zoontje Lloyd. Agnes wordt alsmaar lastig gevallen door telefoontjes van haar gewelddadige ex-man Jerry Goss (Harry Connick Jr.), die voorwaardelijk is vrijgelaten. Dan ontmoet ze de vreemde snuiter Peter (Michael Shannon) die zowel figuurlijk als letterlijk beestjes ziet.

William Friedkin
WILLIAM FRIEDKIN (c) The Movie Database (TMDB)

Het wordt een turbulente romance waarvan je weet dat het nooit goed kan aflopen, al ligt het accent van het verhaal vooral op verregaande paranoia en dolgedraaide complottheorieën die zo vergezocht zijn dat het door zijn langdradigheid wat tegendraads op de film werkt. Zoals steeds schonk Friedkin ook in Bug maar weinig aandacht aan het hernemen van scènes. Friedkin stond ervoor bekend dat hij nooit meer dan vier takes voor een scène wilde. Niet dat je dit als kijker ziet, er is niet alleen de verbluffende cinematografie van Michael Grady, maar als kijker merk je vrij vlug dat er een genie achter de camera staat.

Bug zal nooit tot het beste van Friedkin’s werk behoren, wel is het een film om absoluut te ontdekken. Hoewel de titel zelden of nooit opduikt op de streamers, vind je hem vrij regelmatig voor een prikje op de rommelmarkt. Meepakken dus!



Genre: thriller, drama
Jaar: 2006
Regisseur: William Friedkin
Cast: Ashley Judd, Michael Shannon, Lynn Collins, Brían F. O’Byrne, Harry Connick Jr.
Land: USA
Speelduur: 102 minuten

Related posts