Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LONDON TO BRIGHTON
LONDON TO BRIGHTON (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LONDON TO BRIGHTON 

London to Brighton is een overweldigende dreun van een film. Zelden zo’n keiharde, pakkende, overtuigende en oprechte milieuschets gezien. Van bij de openingsshot grijpt Paul Williams je bij het nekvel. We noteren 3:07 u in de vroege ochtend. Bezweet en angstig stormen Kelly en Joanna ergens in Londen een openbaar toilet binnen. Kelly is een jonge verlepte straathoer met een dichtgetimmerd oog. Haar kompaan dito straatjoch Joanna is amper elf jaar, graatmager en huilt onophoudelijk. De sanitaire locatie fungeert blijkbaar als een schuilplaats. De twee low lives panikeren zich te pletter. 

LONDON TO BRIGHTON (c) The Movie Database (TMDB)
LONDON TO BRIGHTON (c) The Movie Database (TMDB)

Duncan Allen, een oude rijke pervert, bloedt langzaam dood in zijn poepsjieke badkamer. Zijn stoïcijnse zoon Stuart aanschouwt met lede ogen de langzame dood van zijn getormenteerde vader. Hij begrijpt dit morbide tafereel niet en wil antwoorden. Kelly en Joanna zijn ondertussen op de vlucht en zoeken onderdak bij een bevriende bende junkies. Stuart brengt een weinig amicaal bezoekje aan Derek, de pooier van Kelly. Iemand moet voor de koele moord opdraaien. Derek zal koste wat het kost de twee weggelopen jongeren vinden of de gevolgen zijn niet te overzien. Kelly en Joanna proberen als opgejaagd wild toch de dag levend door te komen. Voor Derek tikken de minuten onrustwekkend weg.

London To Brighton is het indrukwekkende, briljante en naslepende langspeelfilmdebuut van de Britse scenarist/regisseur Paul Andrew Williams. De film is een adaptatie van Royalty, zijn kortfilm uit 2001. Williams hanteert een rechttoe-rechtaan-stijl en mixt verbluffend widescreen-composities met camera-in-de-hand-shots. Technisch een doeltreffende keuze. De prent oogt low budget. Hoewel het repugnante geweld (doorgaans) off-screen gebeurt, is het bestendig voelbaar.  Het gebalde script zwiept voortdurend tussen verleden en heden en daagt je uit om de verschrikkelijke gebeurtenissen van de goed uitgediepte personages, cerebraal actief in elkaar te puzzelen.

De grauwe vivisectie van het Britse miserabilisme en het (universele) randcriminele milieu wordt door deze intelligente keuzes nog aangrijpender. Op de koop toe acteert de ensemblecast bangelijk overtuigend. London to Brighton is een meermaals bekroonde en bewonderenswaardige, sardonische, realistische en vigoureuze socio-thriller die koude rillingen in rijen van twee over je rug doet lopen.


Genre: misdaad, thriller, drama
Jaar: 2006
Regisseur: Paul Williams
Cast: Lorraine Stanley, Georgia Groome, Johnny Harris, Nathan Constance, Sam Pruell 
Land: UK
Speelduur: 90 minuten

Related posts