Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BROKEN WINGS
BROKEN WINGS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BROKEN WINGS 

De 35-jarige Israëlische regisseur Nir Bergman tekent met Broken Wings voor een frappant en vooral oprecht langspeelfilmdebuut. Gedurende twee jaar verzamelde dit sociaal en emotioneel overlevingsdrama een lading prijzen op tal van filmfestivals.

Bergman poot zijn camera neer in zijn geboortestad Haifa en zoomt ingetogen in op een disharmonisch gezin bestaande uit vijf mensen van vlees en bloed die negen maanden na de abrupte en tragische dood van het gezinshoofd, elk individueel proberen te overleven. Dafna, de rouwende moeder, is matig depressief, maar wordt materieel gedwongen om zich uit de naad te werken als vroedvrouw in de plaatselijke kliniek. Maya, de 17-jarige dochter, droomt van een doorbraak als singer-songwriter en wringt zich in een engelenoutfit inclusief twee frêle vleugels, als ze optreedt. Ze is dan ook pissig wanneer haar moeder uitgelezen op de avond van haar eerste optreden, haar hulp inroept om op haar jongere broers te passen.

Rebellerend weigert ze aanvankelijk maar uiteindelijk arriveert ze toch – weliswaar met gebroken vleugels – tijdig om haar moeder te laten vertrekken naar het hospitaal voor haar zoveelste shift op rij. Maya stopt haar respectieve jongere broers Ido en Bahr in bed en sluit zich vervolgens op in haar kamer om via de radio de bandwedstrijd verder te volgen. Ido is de voortdurende pesterijen op school beu en verzuimt de lessen om op zijn eentje te experimenteren met gevaarlijk stuntwerk. Een duik in een leegstaand zwembad komt hem en het chaotische gezin duur te staan. Bahr plast nog in bed en wordt op zijn eerste dag in de kleuterklas aan zijn lot overgelaten. Tenslotte flipt ook Maya’s tweelingbroer Yair. Hij is uit school gezet en deelt onbelangrijke flyers uit in de metro, nota bene in een muizenpak XXL. Kortom iedereen probeert op zijn manier uit de ruïnes van het disfunctionele gezinsleven te klauteren.

Broken Wings is een intimistisch, bescheiden en hartverwarmend slice-of-life- melodrama waar eerlijk wordt gereflecteerd over de innerlijke psychologische gemoedstoestand van humane en herkenbare personages in een totaal ontwrichte maatschappelijke context. De expliciet narratieve en te trage vertelstijl wordt gelukkig positief doorbroken door een welgekomen streepje humor, veel visueel symbolisme, een bijzonder overtuigend acterende ensemblecast en een sterk scenario. Opmerkelijk aan dit debuut is ongetwijfeld dat Bergman dit uit-het-leven-gegrepen-verhaal schetst zonder enige politieke referentie naar de actuele gevaarlijke leefsituatie in Israël. De prent is daardoor een universele metafoor voor alle families die getraumatiseerd zijn door het hartverscheurende verlies – ten gevolge van een natuurlijke of een gewelddadige oorzaak – van een dierbaar familielid. 


Genre: drama
Jaar: 2022
Regisseur: Nir Bergman
Cast: Orly Zilberschatz-Banai, Maya Maron, Nitai Gvirtz, Daniel Magon, Eliana Magon
Land: Israël
Speelduur: 87 minuten                                             

Related posts