Subscribe Now
Trending News

Blog Post

TOOTHPICK
R. KAN ALBAY (c) IMDB Pro
België boven

TOOTHPICK 

Hoewel titels als Neredesin Firuze, Vizontele Tuuba, G.O.R.A., Hirsiz Var! en Büyü wellicht niet meteen een belletje doen rinkelen, zijn het stuk voor stuk Turkse succesfilms die ook te zien waren in de Belgische bioscopen. Een lovenswaardig initiatief dat bij een bepaalde bevolkingsgroep enorm aanslaat. In het kielzog van deze filmrenaissance probeert R. Kan Albay, in het echte leven heet hij Erkan Altunbay, met de actievolle dialoogfilm Toothpick, een graantje mee te pikken van deze opvallende trend. Speciaal aan dit drama is beslist dat het om een onafhankelijk geproduceerde langspeelfilmdebuut – zonder overheidssubsidies – gaat van een jonge Antwerpse avonturier van Turkse komaf. 


Centraal in dit coole verhaal staat Kenan, een jonge Antwerpse Turk. Het leven lacht hem toe want hij heeft een knappe vriendin en een uitgebreide vriendenkring. Hij werkt overigens als portier bij de plaatselijke casino die gerund wordt door zijn boezemmakker Kahn. Zijn geluk is van korte duur. Op een nacht wordt hij na een banale ruzie laf neergeknald. Iedereen is diep geschokt door deze abrupte dood. Kahn probeert de verhitte gemoederen te bedaren en de crisissituatie onder controle te krijgen. Tevergeefs want het kransje vrienden zint op wraak en vooral Pino zweert bij het ‘oog om oog, tand om tand’-principe. Ondanks Kahns oprechte vredesoffensief, worden er toch ijverig koelbloedige plannen gesmeed. Om de alarmerende situatie een halt toe te roepen, moet Kahn de hulp inschakelen van de alom geprezen, maar gevreesde Robert Erdman. Deze mysterieuze figuur is spoorloos. Noodgedwongen wordt er een grootschalige zoektocht opgezet, maar de tijd dringt. 

Toothpick is een straffe misdaad- en actiethriller met een politiek en maatschappijkritische ondertoon die is gebaseerd op waar gebeurde feiten. Een persoonlijke vriend van de cineast werd op een nacht tijdens de uitoefening van zijn job, onverschrokken omgelegd. In de media werd deze moord afgedaan als een doordeweekse fait divers. Uit deze frustratie is het (zogenaamd) denkbeeldige verhaal en dit harde realistische misdaaddrama ontstaan. En dat voel je beklijvend zowel in de gespannen en sombere sfeerschepping, de kinetische camerabewegingen, de rechttoe-rechtaan-benadering, de onconventionele vormgeving, de korrelige digitale fotografie en de eclectische structuur. 

Deze bittere en vlijmscherpe aanklacht komt bovendien aan als een kaakslag omdat Antwerpen ‘onopvallend’ wordt geschetst als een corrupte en verdorven grootstad. Toothpick is op – een aantal ‘beginnersfoutjes’ na – een veelbelovend debuut waar intens, oprecht en hard is aan gewerkt en dat als eerste zwaluw niet de zomer maakt maar toch het pad effent voor een nieuwe generatie van (migranten)filmmakers.                                                

Genre: misdaad, drama
Jaar: 2002
Regisseur: R. Kan Albay
Cast: Koen Venken, Brahm Shah Kumdé, R. Kan Albay, Halil Artug, Roel Janssens, Kenan Imemek, Luc Cornelis
Land: België
Speelduur: 100 minuten

Related posts