Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ALEXANDRA’S PROJECT
ALEXANDRA’S PROJECT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ALEXANDRA’S PROJECT 

Feministen kunnen lekker hun mannenhatend hartje ophalen aan Rolf de Heers stringent, obscuur, provocerend en prettig gestoorde maar sterke relationeel/psychologische thriller Alexandra’s Project.

Centraal in deze rigoureuze ‘eindafrekening’ staat het schijnbaar gelukkige Australische echtpaar Steve en Alexandra. Hij is een typische kadermanager dito macho van middelbare leeftijd die aast op de stereotype en welverdiende promotie. Zij is een karakteristieke en bezorgde was-, plas- en huisvrouw die haar rolletje ‘perfect’ speelt en het dédain van haar echtgenoot pragmatisch compenseert door liefdevol te zorgen voor de kinderen. Volgens de klein burgerlijke en gangbare normen zijn ze dus het toonbeeld van een gangbaar gelukkig gezinnetje.

Wanneer Steve uitgerekend op zijn verjaardag de langverwachte bevordering op kantoor in de wacht sleept, is hij dolenthousiast en rept hij zich naar huis om een dubbel feestje te bouwen. Als stoere Steve thuiskomt, weet hij niet wat hem overkomt. In plaats van luid tromgeroffel en vrolijk feestgedreun is de woning verlaten, zijn de rolluiken naar beneden, de meubels opeengestapeld en alle lichten gedoofd. Het warme niche is omgetoverd tot een sombere, verlaten en van de buitenwereld geïsoleerde plaats van verdoemenis. 

Alexandra's Project
ALEXANDRA’S PROJECT (c) The Movie Database (TMDB)

Midden in de woonkamer eist een tv-toestel met daarop een videocassette met het labeltje ‘bekijk me’, alle aandacht op. Hopend op de ultieme verrassing graait bink Steve een koel biertje uit de ijskast, nestelt zich vervolgens in de zetel en bekijkt met voldane grijns op het gezicht de videocassette. De consternatie is groot wanneer hij na de verjaardagswensen van vrouwlief en zijn 2 doddige kinderen, door Alexandra wordt getrakteerd op een ophitsende, sensuele en uitdagende striptease.

Wanneer haar act eindigt met een revolver tegen haar hoofd en ze haar innige gevoelens en jarenlange vernederingen vlijmscherp in zijn strot ramt, hangt hij in de gordijnen. Met reden want alle sloten in het huis zijn vervangen, de telefoon is afgesloten en de batterij in zijn gsm is vervangen door een kogel. Hij wordt gedwongen om de rest van de videotape te bekijken en als je nieuwsgierig hunkert naar de ontknoping, ben je wel verplicht om als de bliksem deze film te zien.

De Australische eigengereide regisseur van Nederlandse komaf Rolf de Heer, met verdienstelijke prenten zoals Dingo en The Quiet Room op zijn conto, slaagt er met Alexandra’s Project in om je van bij de aanvang op een fascinerende en bijna voyeuristische manier krachtig bij je nekvel te grijpen en je vervolgens duchtig en compromisloos met je neus in de relationeel onevenredige matrimoniale drek te duwen.

Deze terechte (!) uppercut voor het mannelijke en doorgaans dominerende ras komt door de low-budget-aanpak, het indringend camerawerk, de minimalistische setting, de confronterende  karaktertekening, de psychologische vivisectie, het vernuftig plot, de draconische en fraaie stilistische regie en de uitstekende vertolking, dubbel zo hard en suspensevol aan. Alle militante suffragettes dragen Alexandra voortaan hoog in hun vaandel en hebben door Rolf de Heers mokerslag opnieuw hoop dat de eeuwige strijd tussen de seksen zal worden beslecht met een ultieme relationele machtswissel. In afwachting daarvan wordt  Alexandra’s Project ook sterk gerecommandeerd aan alle mannen die niet terugdeinzen om te worden geconfronteerd met hun eigen spiegelreflectie…trouwens naar verluidt telt een gewaarschuwd man voor twee.


Genre: drama, thriller
Jaar: 2003
Regisseur: Rolf de Heer
Cast: Gary Sweet, Helen Buday, Bogdan Koca, Jack Christie, Samantha Knigge, Eileen Darley
Land: Australië
Speelduur: 103 minuten

Related posts