Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE BIKERIDERS
THE BIKERIDERS (c) The Movie Darabase (TMDB)
Bioscoop

THE BIKERIDERS 

Danny Lyon is een gerenommeerd Amerikaans fotograaf, journalist en filmmaker die veelvuldig geprezen wordt. Iets wat hem heel wat tentoonstellingen en journalistieke prijzen opleverde. Hij begon ook zelf zijn eigen werk uit te brengen en de eerste in de reeks was het fotoboek The Bikeriders in 1968. Danny Lyon volgde in de jaren zestig de Outlaw Motorcycle Club, meer bepaald de afdeling uit Chicago. Dit om het leven van de Amerikaanse bikers vast te leggen in beeld en hun verhalen te horen. Zelf was hij gedurende een jaar lid van deze motorbende.

Het fotoboek van Danny Lyon werd de basis voor een fictief verhaal over een opkomende motorbende, de Vandals MC, geregisseerd door de Amerikaan Jeff Nichols. De filmmaker is zeker geen onbekende want hij heeft reeds films als Take Shelter en Mud op zijn Curriculum Vitae staan. Met Take Shelter won hij in 2011 heel wat prijzen op het filmfestival van Cannes.

TOM HARDY in THE BIKERIDERS (c) The Movie Database (TMDB)
TOM HARDY in THE BIKERIDERS (c) The Movie Database (TMDB)

Het verhaal wordt verteld door Kathy, een verbluffende Jodie Comer, misschien het meest bekend van de reeks Killing Eve en de ecologische thriller The End We Start From, tijdens een interview met Danny. Vertolkt door Mike Faist die eerder dit jaar al schitterde in Challengers. Door toeval ontmoet Kathy de onbevreesde jonge Vandal Benny, Austin “Elvis” Butler, en de vonk sloeg meteen over.

President van de Vandals MC is Johnny, Tom Hardy uit films als Locke, Venom, Dunkirk en de reeks Peaky Blinders. Johnny stampte de club uit de grond naar zijn eigen waarden en normen. Gaandeweg begint de club te groeien en moeten Benny en Johnny keuzes maken. Gedurende de jaren zestig woedt de Vietnam-oorlog hevig en de jonge mannen die uit deze hel weten terug te keren zoeken in hun thuisland een plaats waar ze geapprecieerd willen worden, waar ze een houvast hebben. Dat vinden ze bij de Vandals MC, maar dit verdeeld meteen ook de club met alle gevolgen van dien.

JODIE COMER in THE BIKERIDERS (c) The Movie Database (TMDB)
JODIE COMER in THE BIKERIDERS (c) The Movie Database (TMDB)

Jeff Nichols weet hoe hij de valkuilen moet vermijden en de bijzondere aanpak van het verhaal vertellen uit het standpunt van Kathy werkt perfect. Dit is natuurlijk de grote verdienste van Jodie Comer die ongelooflijk is. Ook de mannelijke cast acteert bijzonder goed. Michael Shannon, als Zipco, is één uit dit rijtje die reeds de hoofdrol kreeg in Take Shelter.

Naast al dit moois wordt je nog eens getrakteerd met een heel mooie soundtrack waar namen als Mickey Murray, The Animals, The Shangri-Las, Bo Diddley en Muddy Waters naast vele andere de revue passeren. Een bijzonder weliswaar fictief verhaal, goed gebracht met mooie cinematografie van Adam Stone, ronkende motors en verbrand rubber. Een inkijk in wat het is om deel uit te maken van een moterbende met zijn goede en minder goede kanten. De meerwaarde van je als regisseur te omringen met een vaste crew is ook hier weer duidelijk zichtbaar. Dus wat houdt je tegen om niet van deze film te genieten op het grote witte doek?

Genre: misdaad, drama, gangster
Jaar: 2023
Regisseur: Jeff Nichols
Cast: Jodie Comer, Austin Butler, Tom Hardy, Michael Shannon, Mike Faist
Land: USA
Speelduur: 116 minuten

Related posts