Subscribe Now
Trending News

Blog Post

INSIDE OUT 2
INSIDE OUT 2 (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

INSIDE OUT 2 

Negen jaar geleden ontdekten we in het Oscarwinnende Inside Out hoe de emoties joy (plezier), anxiety (angst) disgust (afkeer), fear (angst), anger (woede) en sadness (verdriet) het hoofdcommando bezetten in het hoofd van Riley. Op het einde van de film dook plots de nieuwe rode knop ‘puberty’ als voorbode op. In het vervolg Inside Out 2 is Riley inmiddels dan ook een puber, waardoor vanzelfsprekend heel wat nieuwe emoties opduiken.

Producer Mark Nielsen, die na de eerste Inside Out andermaal het roer in handen had, verklaarde het succes van de eerste film door de herkenbaarheid en het moeiteloos kunnen relateren met de hoofdpersonages. Dat geldt bij Inside Out 2 zo mogelijk nog meer. Wie een puberdochter meemaakt(e) zal zich ongetwijfeld de bedenking maken: ’t is overal hetzelfde.

Om de emoties helemaal juist te krijgen, stelden de makers een groep van negen jonge (tussen 13 en 16 jaar oud) meisjes samen die de naam Riley’s Crew meekregen. Zij kregen vanaf 2021 op verscheidene momenten onafgewerkte stukken film te zien en schreven in notitieboekjes hun opmerkingen neer. Via online-meetings werden zo scènes of verhaallijnen geschrapt, aangepast of verfijnd met als hoofddoel: herkenbaarheid troef.

INSIDE OUT 2
INSIDE OUT 2 (c) The Movie Database (TMDB)

Over troeven gesproken, naast het uiterst originele script en de uitzonderlijke animatie putte Inside Out evenveel kracht uit de onvergetelijke stemmen. In deel 2 zijn de grootste namen bij de stemvertolkers opnieuw Amy Poehler als joy en de overrompelende nieuwkomer Maya Hawke als anxiety. Enigszins verrassend misschien als keuze maar wel hilarisch: Adèle Exarchopoulos (La vie d’Adèle) als de emotie ‘ennui’ (verveling), zowat de visualisering van de uitspraak ‘whatever’, onafscheidelijk verbonden met rollende ogen. Bereid u voor op een heerlijk weerzien en wederhoren met sadness, ingesproken door Phyllis Smith (The Office).

Het gevaar dreigde dat het verrassingseffect van deel 1 niet meer zou spelen. Niets is minder waar, de nieuwe emoties zijn één voor één voltreffers. De stijl blijft zwieriger dan ooit en de animatie is andermaal dermate verbluffend dat jong en oud op het puntje van de stoel plaatsnemen. Geen wonder dat Inside Out 2 in het openingsweekend in de VS records aan diggelen sloeg. Met Inside Out 2 serveren Disney en Pixar opnieuw een grand cru die bij ons de emotie excitement de overhand liet nemen. OH MY GOD.

Genre: animatiefilm
Jaar: 2024
Regisseur: Kelsey Mann
Cast: Amy Poehler, Maya Hawke, Adèle Exarchopoulos, Phyliss Smith
Land: USA
Duur: 96 minuten

Related posts