Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BEESTENBOOT
BEESTENBOOT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BEESTENBOOT 

De animatieprent La Prophétie des Grenouilles van de veel geprezen en gelauwerde Franse auteur en regisseur Jacques-Rémy Girerd is in een vertaling van het duo Pat van Beirs en Jean-Claude Van Rijckeghem en in een regie van Dominique Deruddere ook in de Nederlandstalige versie te bekijken.

Dat kikkers van natuur uit over de talenten beschikken waar Sabine Hagedoren en Frank Deboosere prat op gaan,is nagenoeg geweten. Op een warme zomerdag ontstaat er paniek bij de kwakende springers want ze voelen instinctmatig aan dat het maar liefst 40 dagen en 40 nachten onophoudelijk zal stortregenen. Ze vergeten voor een keer dat het menselijke ras verzot is op hun billetjes en verlaten altruïstisch hun vertrouwde poel om hun tweevoetige buren te waarschuwen van dit nakend meteorologisch onheil. Ze komen terecht bij een aardig gezin dat bestaat uit de sympathieke gepensioneerde zeeman Ferdinand (Jan Decleir), zijn warmhartige vrouw Juliette en hun adoptiekindje Tom.

BEESTENBOOT (c) The Movie Database (TMDB)
BEESTENBOOT (c) The Movie Database (TMDB)


Het leuke koppel ontfermt zich bovendien ook over Lili, het picaresk buurmeisje wiens ouders voor enkele weken op vakantie zijn naar Afrika. Het viertal woont in een knusse boerderij bovenop een heuvel.  Dankzij de kikkerwaarschuwing trekt het opgewekte kwartet zich samen met de dieren uit de nabijgelegen zoo, terug in de schuur. Wanneer de hemel zijn sluizen wagenwijd openzet, verandert de schuilplaats in een vlot en drijft dit bont allegaartje spannende avonturen tegemoet. 

Het is evident dat Girerd zich voor zijn onderhoudende tekenfilm heeft geïnspireerd op het alom gekende Bijbelse zondvloedverhaal maar hij dipt de klassieke Noach-belevenissen in een origineel en vooral feeëriek sausje. Girerd werkte samen met zijn uitgebreid team gedurende zes jaar onafgebroken en gedreven aan dit 4,5 miljoen euro-project en wat meteen opvalt is de bewust doorgedreven anti-Disneystijl.

De personages leunen aan bij de hoekige en geometrische figuren uit Les Triplettes De Belleville en ook de (constant volgehouden) dadaïstische vormgeving en onbevangen kleurrijke tekeningen geven deze animatiefilm een hoogstpersoonlijke uitstraling. Hoewel deze prent duidelijk is bedoeld voor de allerkleinsten – de ouders zullen meermaals een geeuw moeten onderdrukken – is het verhaal heel simplistisch en overdreven didactisch en zijn er veel zwakke momenten. Storend is bovendien ook de mix van Hollandse en Vlaamse accenten. Jan Decleir spant zich in om de nobele zeeman de nodige vitaliteit en levensvreugde te laten uitstralen, maar het ‘zangtalent’ van ons Vlaams boegbeeld is werkelijk een onverdraagzame kwelling.  

                                             

Genre: animatiefilm
Jaar: 2015
Regisseur: Jacques-Rémy Girerd, Dominique Deruddere
Cast: Jan Decleir, Kitty Courbois, Gerda Havertong, Hannelore Vanderelst, Arent Jaspaert, Sien Eggers, Warre Borgmans, Gene Bervoets, Vic Dewachter, Wim Opbrouck, Els Dottermans, Tom Jansen
Land: Duitsland, België, Luxemburg, Ierland, USA
Speelduur: 85 minuten             

Related posts