Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WHITE WATER SUMMER
KEVIN BACON in WHITE WATER SUMMER (c) The Movie DataBase (TMDB)
Flashback

WHITE WATER SUMMER 

White Water Summer is een jaren 80-film die alleen maar tot de verbeelding spreekt van filmfanaten die de wondere wereld van de videotheek hebben gekend. Destijds te vinden in ieder zichzelf respecterende videotheek, maar nu bestaat er zelfs geen dvd van. Vreemd als je weet dat het om een film gaat van RCA Columbia Pictures gaat en dat de hoofdrol gespeeld werd door de op dat moment razend populaire Kevin Bacon uit Footloose. Het concept van kanootje varen beviel Bacon blijkbaar, want in 1994 nam hij opnieuw de roeispaan in de hand voor het veel beter onthaalde The River Wild.

In White Water Summer speelt hij Vic een regelrechte etter, het soort rol dat perfect bij Bacon past. Vic is een survivalgids die jonge knaapjes – met medeweten van hun ouders – de wijde natuur insleept om hen zo een echte man te leren worden. Een van de jongens is de nerd Alan Block (Sean Astin die eightiesfanaten wel zullen kennen als Mikey Walsh uit The Goonies of voor zijn rol in Toy Soldiers), die tegen zijn zin zes weken mee de wildernis ingaat en vanaf het prille begin de pispaal wordt van Vic.

Sean Astin in White Water Summer
SEAN ASTIN in WHITE WATER SUMMER (c) IMDB Pro

Azijnpissers zullen zonder twijfel de realiteitszin van deze avonturenfilm hekelen en hoewel dit een plausibel punt is, blijft White Water Summer een ontzettend spannende 80’s-film, die je van de eerste tot de laatste seconde meesleurt. De film roept wel – net zoals The Goonies of later met Stand By Me – een scoutsgevoel op waarin vriendschap centraal staat, waardoor er een soort van déjà-vu ontstaat, toch is dit het soort eightiesfilm waarmee je je onwetende filmbuddies kan verrassen.

Soms sputtert de motor door de net iets te aanwezige rocksoundtrack van onder meer Journey, maar daartegenover heb je wel het prachtige DOP-werk van John Alcott, die eerder meewerkte aan verschillende projecten van Stanley Kubrick, of het adembenemende camerawerk van Mike Benson, die dat ook deed voor de komedie Up the Creek uit 1984, waarin men eveneens op de woeste rivier bootje vaarde. Het standaard, maar best goede regiewerk komt van Jeff Bleckner (Hill Street Blues).

Een kleine aanrader dus deze White Water Summer, ook al zal je je – tot nu toe nog – moeten behelpen met een VHS of een al lang uitverkochte Amerikaanse dvd (te vinden aan woekerprijzen) als je deze film eens een kans wil geven.


Genre: avontuur
Jaar: 1987
Regisseur: Jeff Bleckner
Cast: Kevin Bacon, Sean Astin, Jonathan Ward, K.C. Martel, Matt Adler
 Land: USA
Speelduur: 90 minuten

Related posts