Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ABSOLUTE BEGINNERS
ABSOLUTE BEGINNERS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ABSOLUTE BEGINNERS 

Zowel de jaren 70 als 80 waren van David Bowie. Net zoals ieder popidool dacht hij deze carrière ook op het grote scherm te kunnen uitbouwen. Soms werkte dat prima, zoals in The Man Who Fell to Earth of het fel onderschatte The Hunger of Merry Christmas, Mr. Lawrence. Even vaak ging het compleet mis zoals met het desastreuze Absolute Beginners, hoewel het ten onrechte zou zijn om de schuld in diens schoenen te schuiven.

Het falen lag aan de onkunde van Julien Temple, die in de jaren 70 naam maakte met de Sex Pistols-film The Great Rock ‘n’ Roll Swindle. Al werd de titelsong een hitje voor David Bowie, toch betekende deze musical het teloorgaan van de Britse filmstudio Goldcrest Films. Temple probeerde in 1986 een West Side Story-achtige musical te maken, maar dan met de Londense uitgaansbuurt Soho als decor en met jazzy popsongs van onder meer Sade en The Style Council. Het resultaat ziet er niet uit.

Kartonnen decors, verschrikkelijke vertolkingen van onder meer de punker Edward Tudor-Pole, Kinks-opperhoofd Ray Davies en als femme fatale Patsy Kensit, die in de jaren 80 net iets meer te betekenen had dan de sidekick van Oasis-frontman Liam Gallagher. En degene die wel kunnen acteren, zoals een oude rot als James Fox, kon het niet wegsteken dat hijzelf niet begrijpt hoe hij in deze saaie onzin is terechtgekomen.

PATSY KENSIT in ABSOLUTE BEGINNERS (c) The Movie Database (TMDB)
PATSY KENSIT in ABSOLUTE BEGINNERS (c) The Movie Database (TMDB)

Het verhaal speelt zich af in 1958. Op het moment dat de Britten de oorlogsellende lijken te hebben verteerd, staat de Britse popcultuur met de opkomende rock ’n roll op barsten. De jonge fotograaf Colin (Eddie O’Connell van wie we nadien nooit meer iets hebben gehoord en wellicht gecast was omdat hij op Bowie leek)  is verliefd op de ambitieuze modeontwerpster Suzette (Kensit). Een relatie lijkt veraf, want Colin woont in een arme wijk in Notting Hill. Suzette wil echter een succesvol en luxueus leven. Colin is in eerste instantie wanhopig, maar gelooft dat ze uiteindelijk bij hem terug zal komen.

Het is niet het eenvoudige verhaaltje dat Absolute Beginners in de weg staat, wel de pompeuze en de ronduit irriterende overdaad, ook al is het niet meer dan een aaneenrijging van wat nummers – en nog wel in videoclipachtige, gedateerde stijl – en domme dialogen waar je in feite niks mee aan kunt. Temple deed na Earth Girls Are Easy waar hij het beste in was, en wel met videoclips maken voor onder meer Janet Jackson, Billy Idol, Whitney Houston en Blur.


Genre: musical
Jaar: 1983
Regisseur: Julien Temple
Cast: Eddie O’Connell, Patsy Kensit, David Bowie, James Fox, Ray Davies, Anita Morris, Steven Berkoff, Sade Adu
Land: UK
Speelduur: 108 minuten

Related posts