Subscribe Now
Trending News

Blog Post

REALITY BITES
REALITY BITES (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

REALITY BITES 

Reality Bites is een film die nog maar weinig wordt aangehaald, laat staan herinnerd. Dat is anders wanneer je de iconische filmposter ziet met daarop Winona Ryder, Ethan Hawke en Ben Stiller. De film over Generation X was Stillers regiedebuut.

Qua opzet te vergelijken met de populaire John Hughes-films uit de jaren 80, maar ditmaal met de jaren 90 als tijdsetting. Niet dat de studio’s daar op zaten te wachten. Rond datzelfde tijdstip verschenen immers ook de eerste grungefilm zoals Singles, die het ondanks het fenomenale succes van Nirvana niet deed aan de kassa. Toen rijzende ster Winona Ryder interesse had in het script ging Universal wel overstag. Het was Ryder die Ethan Hawke, wiens carrière na de eerdere buzz van Dead Poets Society nu in een dip zat, meetrok. Maar Ryder was fan en liet de Hollywoodstudio verstaan dat ze alleen maar mee wilde werken aan de film op voorwaarde dat ook Hawke een rol kreeg.

Dat Stiller een rol kreeg was eveneens allesbehalve vanzelfsprekend. Nadat de producenten (waaronder Danny DeVito) de pilootaflevering van The Ben Stiller Show zagen, wilden ze wel dat hij de film zou regisseren, maar ook acteren zagen ze niet zitten. Uiteindelijk kon hij scriptschrijver Helen Childress overtuigen dat hij de geknipte rol was voor yuppie Michael Grates, die de vriendschapsrelatie tussen de twee studentenmaatjes Lelaina (Winona Ryder) en Troy (Ethan Hawke) komt verstoren.

REALITY BITES (c) The Movie Database (TMDB)
REALITY BITES (c) The Movie Database (TMDB)

Reality Bites is wat gedateerd. Enerzijds door de misplaatste dialogen die wel eigen aan de tijd zijn, maar vandaag ronduit vernederend klinken. Maar ook het feit dat de clue van het verhaal draait om een videoreportage, wat later als Big Brother op iedere zender schering en inslag werd en waardoor dit coming-of-age drama wat voorbijgestreefd oogt. De vertolkingen zijn wat stijfjes, al is Stiller perfect gecast als gladde yuppie en Winona Ryder is als steeds het onschuldige wicht die iedereen met liefde in zijn armen wil sluiten.

Reality Bites verveelt niet, ook al is het de zoveelste variatie op een driehoeksverhouding, waarvan je van in het begin weet dat het niet lang zal duren vooraleer ze barst. Wie trouwens goed oplet ziet hier ook Renée Zellweger in één van haar allereerste rollen.


Genre: coming-of-age, drama
Jaar: 1994
Regisseur: Ben Stiller
Cast: Winona Ryder, Ethan Hawke, Ben Stiller, Janeane Garofalo, Swoosie Kurtz, Joe Don Baker, John Mahoney
Land: USA
Speelduur: 99 minuten

Related posts