Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SAVAGE STREETS
SAVAGE STREETS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

SAVAGE STREETS 

Savage Streets is zo’n typisch voorbeeld van een film die door de critici uitgespuwd werd als te vermijden trash, terwijl talloze fans hem omarmden en de titel als cultfavoriet onvermijdelijk werd. Veel heeft te maken met het feit dat de hoofdrol vertolkt werd door Linda Blair, bij de horrorfans voor altijd en eeuwig vereenzelvigd als de bezeten Regan MacNeil uit The Exorcist. Zelf had Blair helemaal geen zin om te spelen in Savage Streets. De Amerikaanse, die het de laatste decennia vooral voor het welzijn van de dieren opneemt – waarvoor hulde -, vond het geen goede zet voor haar carrière om nog maar eens op te draven in een exploitatiefilm.

Gelijk had ze, niet dat er voor haar een Oscar in het verschiet lag, maar door deze rol kwam ze nog maar eens in de schuif te liggen van B-actrices die niet bepaald gevraagd werden om hun acteertalent te tonen. In feite was alles door toeval gebeurd. Voor de rol van Brenda wilden de producers bij aanvang Cherrie Currie, de blonde stoot van The Runaways, die in Foxes met Jodie Foster al liet zien dat ze best wel kon acteren. Helaas zat Currie toen reeds volop aan de drugs en was het door de keuze van een nieuwe regisseur dat ook Blair aangetrokken werd. Tom DeSimone, de maker van Hell Night, was de eerste naam die opkwam bij de producers, doch werd de kelk gauw doorgegeven aan Danny Steinmann, bekend in het pulpcircuit door de female prison-film Chained Heat met (jawel) Linda Blair.

SAVAGE STREETS (c) The Movie Database (TMDB)
SAVAGE STREETS (c) The Movie Database (TMDB)

Savage Streets is een variant op de rape revenge en vigilante exploitation-film. Een studente (Blair) aan een middelbare school in Los Angeles neemt wraak op een bende nadat die haar doofstomme jongere zusje (Linnea Quigley) hebben verminkt en verkracht. Het resultaat biedt weinig verrassends en heb je al meermaals gezien, zeker in de jaren 80, toch blijft dit plezante pulp voor wie kickt op dit soort rechttoe-rechtaan wraakverhalen. Het ziet er allemaal wat te gekunsteld uit en de nadruk lag veel te veel op het geweld, waardoor de film in de VS ofwel verknipt werd of een strenge R-rating kreeg. Blair schittert wel niet, maar de Golden Raspberry Award voor Slechtste Actrice die ze ervoor won was ronduit overdreven.

Savage Streets ziet er, zeker door de bombastische rocksoundtrack van John Farnham, bij momenten gedateerd uit, maar het is zeker en vast ook het soort film die een bepaalde charme losweekt, ofschoon de film er ondanks zijn brutaliteit bij momenten te kinderachtig karikaturaal uitziet.


Genre: actie, rape revenge, vigilante
Jaar: 1984
Regisseur: Danny Steinmann
Cast:  Linda Blair, Robert Dryer, Sal Landi, Johnny Venocur, Scott Mayer, John Vernon
 Land: USA
Speelduur: 93 minuten

Related posts