Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SHOCK CORRIDOR
SHOCK CORRIDOR (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

SHOCK CORRIDOR 

Tot 1990 kregen zowel Shock Corridor als The Naked Kiss van Samuel Fuller geen Brits bioscoopcertificaat, maar ondertussen zijn de twee films uitgebracht door Criterion en hebben Shock Corridor een plaatsje verovert in het toonaangevende boek 1001 Movies You Must See Before You Die. Zo zie je maar.

Samuel Fuller, de cineast met de eeuwige sigaar in de mond, stond bekend stond om het regisseren van low-budget genrefilms met controversiële thema’s. Zo werd Shock Corridor opgenomen in 10 dagen, op één set, zonder buitenopnames. Geschoten in zwart-wit en de hallucinatiescènes die in kleur zijn waren gewoon overgenomen uit diens House of Bamboo en zijn onvoltooide film Tigrero. Tot aan de jaren 60 was Fuller vooral de man van westerns en oorlogsfilms, maar met Shock Corridor in 1963, een jaar later gevolgd door de neo-noir The Naked Kiss, waagde hij zich aan een heel andere soort cinema die geprezen werd door de Nouvelle Vague-filmmakers en dan vooral Jean-Luc Godard, die hem zelfs een cameo schonk in Pierrot le Fou.

SHOCK CORRIDOR (c) The Movie Database (TMDB)
SHOCK CORRIDOR (c) The Movie Database (TMDB)

Het concept van Shock Corridor bestond al in de jaren 40. Fuller schreef het script onder de titel Straitjacket voor Fritz Lang. De twee raakten het maar niet eens over het feit of de hoofdrol nu een man of een vrouw moest zijn. Lang beet zich koppig vast in het idee dat het hoofdpersonage een vrouw moest worden zodat Joan Bennett de rol kon spelen en waardoor alle plannen netjes opgeborgen bleven.

Shock Corridor is niet bepaald een pretje en toont de schrijnende gebeurtenissen binnenin een psychiatrisch ziekenhuis. Johnny Barrett (een schitterende Peter Breck die daarna in de vergetelheid raakte en zich tevreden moest stellen met nietszeggende rolletjes in Benji of The Dukes of Hazzard) is een ambitieuze journalist die de Pulitzer-prijs wil winnen door de moord op te lossen op een gevangene in een psychiatrisch ziekenhuis en daarom infiltreert in de instelling. De journalist overtuigt een psychiater hem krankzinnig te verklaren omdat hij geen seks kan hebben met zijn zus, in werkelijkheid is het zijn vriendin Cathy (Constance Towers, die in 1959 naast John Wayne mocht schitteren in John Ford’s The Horse Soldiers en ook een rol kreeg in The Naked Kiss).

Cathy stemt tegen haar zin in, maar Johnny volhardt in zijn idee en eens in de instelling raakt hij in de ban van de waanvoorstellen van zijn medepatiënten tot er geen weg meer terug is. Hoewel de kern van Shock Corridor een moordmysterie is, focust Fuller zich volop het psychiatrische gedeelte waarvan de modale kijker meermaals gaat slikken en zich mag meten met A Clockwork Orange van Stanley Kubrick.

Fuller oordeelt niet, maar registreert, ook al lijken de krankzinnigen net iets te cartoonesk wat de geloofwaardigheid wat in de weg staat, maar niet het genie van Fuller die zich wederom toont als een unieke stem in de Amerikaanse filmgeschiedenis.


Genre: drama
Jaar: 1963
Regisseur: Samuel Fuller
Cast: Peter Breck, Constance Towers, Gene Evans, James Best
Land: USA
Speelduur: 101 minuten

Related posts