Subscribe Now
Trending News

Blog Post

JANE GOT A GUN
NATALIE PORTMAN in JANE GOT A GUN (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

JANE GOT A GUN 

Het maken van de western Jane got a Gun moet iets van spelen in een wespennest geweest zijn. Het eindresultaat ziet er relatief ongehavend uit. Maar…

Natalie Portman wilde zich blijkbaar met de feministische western Jane got a Gun profileren als topproducente. Maar het project ontplofte geen klein beetje in haar gezicht. Ze hoeft zich evenwel niet extreem te schamen over het eindresultaat. Er zijn al veel slechtere westerns gemaakt. Toen de Schotse Lynne Ramsay werd aangenomen om deze Natalie Portman-productie te regisseren, beloofde dat een behoorlijk aparte western te worden, zeker na haar fenomenale We need to talk about Kevin. Maar Ramsay, die botste met de producers, verliet de productie, wat een domino-effect had op casting en crew.

Ze werd uiteindelijk vervangen door Amerikaan Gavin O’Connor, een degelijke professional die echter niet kan tippen aan het palmares van Ramsay. Uiteraard werd ook nog het script herschreven. Dat alles schudt een filmproject heel stevig door mekaar. Het pleit echter voor O’Connor dat hij van Jane got a Gun nog een bekijkbare klassieke western met prima vertolkingen heeft kunnen maken. Maar een memorabele film is toch nog wat anders.

NATALIE PORTMAN in JANE GOT A GUN (c) The Movie Database (TMDB)
NATALIE PORTMAN in JANE GOT A GUN (c) The Movie Database (TMDB)

Ramsay had vermoedelijk veel gedurfdere dingen gedaan met deze losse remake van de Raquel Welsh-western Hannie Caulder (die ook Kill Bill van Quentin Tarantino inspireerde). En je voelt zeker naar het einde van de derde act toe dat het hele verhaal zichzelf begint tegen te werken. Er zijn immers elementen die duidelijk wijzen op een zeer aparte down ending (wat juist had geweest). Maar zoals de film nu is, krijg je plots een enorm geforceerd en ongeloofwaardig happy end (and endings are everything). Mogelijk wilden de producers op veilig spelen. Maar zoiets levert nu eenmaal geen verrassende film op. Ontsla ze, zou ik zeggen. Jane got a Gun zal in de smaak vallen van weinig kritische westernfans. Maar met Lynne Ramsay had dit toch een veel straffere film kunnen worden. Wat overblijft, is een wat tamme western met een einde voor de prullenmand.

Genre: western
Jaar: 2015
Regisseur: Gavin O’Connor
Cast: Natalie Portman, Joel Edgerton, Noah Emmerich, Rodrigo Santoro, Boyd Holbrook, Ewan McGregor
Land: USA
Speelduur: 98 minuten

Related posts