Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

AROUND THE WORLD IN 80 DAYS 

Hoewel haar naam het tegengestelde laat vermoeden, is Cécile de France wel degelijk een Belgische actrice. Zij zag het licht in Namen, won een César voor haar sympathieke rol in Klapischs L’Auberge Espagnole, sneed je adem af in de suggestieve slasher Switchblade Romance en verovert nu Hollywood als jonge en vrolijke kunstenares aan de zijde van mega-vechtkomiek Jackie Chan in Frank Coraci’s Around the World in 80 Days.

Het naïeve verhaal speelt zich af in het midden van de 19de eeuw op het moment dat de industriële revolutie piekt. Phileas Fogg, een erudiete maar verwijfde Engelse uitvinder, laat zich opjutten door Lord Kelvin, de zelfingenomen en listige voorzitter van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen. De machotwist draait uit op een weddingschap. Fogg beweert dat hij de wereld kan rondreizen in 80 dagen. Als het hem lukt incasseert hij 20 000 pond en steekt hij het voorzitterschap van de roemruchte academie op zak.

Op hetzelfde moment valt Passepartout, een voor de politie op vlucht slaande handige en lenige snuiter, in de tuin van bolleboos Fogg. Passepartout heeft zich in pure Ong Bak-stijl een jaden Boeddhabeeldje toegeëigend en wil zo snel mogelijk terug naar zijn geboortedorp in China. Een perfect alibi dus voor Passepartout om Fogg op zijn wenken te bedienen tijdens diens uitdagende wereldtrip. Als twee enthousiaste vrijbijters trekken ze de wijde wereld in en ontmoeten in Parijs Monique, een femme fatale met een prima artistieke smaak. Met flair overtuigt de verleidelijke jonkvrouw de guitige globetrotters om haar mee te nemen en ras beleven ze met z’n drietjes allerlei buitengewone en opwindende avonturen. Haalt de wervelende wereldrace tegen de klok tijdig de finish?

AROUND THE WORLD IN 80 DAYS (c) The Movie Database (TMDB)
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS (c) The Movie Database (TMDB)


Around the World in 80 Days naar het sciencefictionachtige boek uit 1873 van de Franse fantast Jules Verne, is een karikaturale, stompzinnige, humorkarige en overbodige remake van de luchthartige maar geraffineerde gelijknamige vijf Oscars-klassieker uit 1956 van Michael Anderson met David Niven en Charles Boyer in de hoofdrollen. Het probleem van deze met veel 3-D en CGI-effecten gefacelifte versie is Jackie Chan. In de rol van de onderdanige knecht Passepartout zet hij alles letterlijk naar zijn supersnelle en gedreven handen. Hij slaat en stampt alweer letterlijk alles uit het origineel aan diggelen en bijna twee uur serveert hij hetzelfde van in al zijn vorige vehikels maar trekt hij deze keer in pure slapstickstijl de wereld rond met zijn déjà vu-choreografische-show.

Aan deze overgehypte klucht hangt een prijskaartje van maar liefst 110 miljoen dollar en daarvoor krijg je visueel fraaie en sprookjesachtige decors, prachtige kostuums, leuke situatievondsten rond allerlei toenmalige uitvindingen en een rijke waaier aan geinige cameo’s; met Kathy Bates op kop als de Queen, John Cleese als onzinnig agent, Rob Schneider als geflipte zwerver, de Wilson broertjes als fietsenverkopers, Macy Gray als schone slaapster en vooral een zonnebanknichterige en op Rodin kickende Arnold Scwarzenegger als protserige prins Hapi van Turkije. En onze Belgische trots de France staat absoluut haar vrouwtje, maar verdient beter dan dit oubollig zomervertier.

Genre: avontuur
Jaar: 2004
Regisseur: Frank Coraci 
Cast: Jackie Chan, Steve Coogan, Cécile de France, Jim Broadbent, Arnold Schwarzenegger, John Cleese, Kathy Bates
Land: USA
Speelduur: 110 minuten

Related posts